Ebola: een dankbaar onderwerp voor stand-up comedians

Zou Geert Hoste dit onderwerp aandurven?

In zijn eindejaarsshow bundelt Geert Hoste dé onderwerpen van het afgelopen jaar en geeft er zijn satirische kijk op. Wellicht is hij nu volop bezig met het uitschrijven van zijn humoristische vondsten, maar ik ben benieuwd of hij in zijn nieuwste show een onderwerp als ‘ebola’ ter sprake zal brengen. Kán bijna niet anders, want het is ongetwijfeld één van dé items die al maandenlang bijna dagelijks het nieuws halen.

De Engelse komiek Russell Howard (34) neemt niet één keer per jaar maar wékelijks een loopje met de actualiteit. Vele van zijn conferences zijn louter improvisatie en Russell wordt niet eens omringd door een team van tekstschrijvers. Bovendien doet de man dit live op tv in zijn comedy nieuwsshow ‘Good News’. En jawel, afgelopen week had hij het minutenlang over ebola, het vreselijke virus dat de wereld in zijn greep lijkt te hebben. De overlevingskans is erg klein en vele landen zijn er als de dood voor dat de ziekte vanuit West-Afrika hun kant komt overwaaien. Hoe dramatisch dit ook mag zijn, Russell liet zich in zijn show dermate meeslepen door het onderwerp dat het aanwezige publiek krom lag… van het lachen!

[related-posts]

Als stand-up comedian is het een ware kunst om de juiste invalshoek te vinden om een heikel onderwerp humoristisch te benaderen. Russell Howard vond die wonderwel door specifiek de berichtgeving over ebola op de korrel te nemen. Die verschilt immers danig in Groot-Brittannië in vergelijking met de nieuwsgaring in Amerika. Zoals altijd wordt in de V.S. alles groots aangepakt, terwijl men in het Verenigd Koninkrijk de slogan ‘Stay calm!’ hanteert en alles tot op het bot zou relativeren.

Geniet met volle teugen van dit unieke stukje televisie en gêneer je niet om te lachen. Dit deden immers al bijna 1.500.000 YouTube aanhangers vóór jou in nauwelijks 4 dagen tijd!

Video show Russell Howard: