5 geniale parodieën die je moet bekijken

‘De grootste successen zijn persiflages op alle voorgaande.’ (Bill Clinton)

Parodieën en persiflages zijn een vorm van humor die haast altijd aanslaat bij een heel breed publiek. Het kunnen bekende films, tv-programma’s, liedjes, gedichten en reclamespots zijn die door een andere creatieve kunstenaar in een totaal andere, soms spottende context worden geplaatst. En niet zelden wordt de parodie beter gesmaakt dan het origineel. We zetten er een aantal op een rij:

1. ‘Feelings’ wordt ‘File’:

‘Feelings’ is een Engelstalige song uit 1974 van de Braziliaanse zanger Morris Albert die daarmee wereldwijd een dikke hit scoorde. Het werd ook zijn enige. Bleek dat Morris het nummer had gejat van de Franse Loulou ‘Louis’ Gasté die veel eerder en onder de titel ‘Pour toi’ het lied had gecomponeerd. Aanvankelijk claimde Morris Albert ‘Feelings’ zelf te hebben geschreven, maar in 1981 spande Gasté een rechtszaak aan, die hij zeven jaar later won. De man werd in één klap schatrijk maar kon nauwelijks van zijn geld genieten. Hij overleed in 1995.

Maar dit lied heeft ook André van Duin geen windeieren gelegd. André maakte wel meerdere persiflages op succesvolle bestaande songs, maar ‘File’ is momenteel wel een bijzonder actueel onderwerp, vandaar onze keuze. En geef toe, André is behalve een humorist ook een uitstekende zanger!


(lees verder op de volgende pagina)