Voornamen: van Nutella en Fraise tot Planta en Chicon

In Frankrijk worden niet álle voornamen aanvaard.

We hadden het hier al meerdere malen over voornamen die ouders hun kinderen toebedelen. Al decennialang is men hier in België bijzonder soepel en vaak komen de gekste namen voor in het bevolkingsregister. In Frankrijk kan men ook wel eens bizarre namen bedenken, maar recent kregen twee ouderparen van de vrederechter een onverbiddelijk ‘NON!’ te horen.

Een echtpaar in Valenciennes wilde hun pasgeboren dochter… ‘Nutella’ dopen. En een paar uit Raismes kozen voor de fruitige voornaam ‘Fraise’ (‘Aardbei’) voor hun dochter. Terwijl dit toch pittig in de oren klinkt, vind je ook niet? In beide gevallen was het de bevoegde ambtenaar van de burgerlijke stand die niet direct bereid was de voornamen officieel in te schrijven. En uiteindelijk was het telkens de vrederechter die de ouders verplichtte een andere voornaam te kiezen. Het argument? De gekozen namen zouden nefaste gevolgen kunnen hebben voor het kind op latere leeftijd.

[related-posts]

Nutella en Fraise zouden het onderwerp van spot kunnen worden. De ouders konden niet anders dan zich bij het verdict neerleggen. Nutella verloor haar eerste drie letters en werd kortweg Ella, en Fraise werd het ouderwets klinkende Fraisine. Lijkt me eerder een naam voor een non: soeur Fraisine.

In het geval van Nutella -hoewel dit ook niet onaardig klinkt als meisjesnaam- kan ik nog enigszins de gedachtegang volgen. Want zo kan je wel meteen een paar andere voornamen bedenken. Een aantal suggesties voor een nieuwe jongensnaam? Knorr, Bic, Knack, Humo, Pritt, Shell, Boss, Nike, Nissan, Bounty, Marlboro, Dash, Dixan, Durex, enz. En op zoek naar een klinkende meisjesnaam? Plaats er je familienaam achter en je komt tot een aantal verrassend goed klinkende namen: Planta, Senseo, Nokia, Beaujolais, Nivea, Vitaya, Lada, Gamma, Aldi, Ikea en ga zo maar verder.

[related-posts]

En behalve de voornaam Fraise vind je in de fruit- en groenterekken nóg wel enige inspiratie. Wat dacht je van ‘Cérise’ bijvoorbeeld -je kind als kers op de taart- of Kiwi, Framboise, Myrtille (bosbes), Lychee, Papaja, Pêche, Aubergine, Courgette, Orange, Nectarine en Mandarijn? En voor een jongen kunnen naar mijn gevoel Figue, Mango, Cornichon, Pickle, Rammenas, Chicon, Choucroute en Haricot best klinken in combinatie met je familienaam.

En het klinkt niet eens allemaal zo gek. Uit de lijst van wel aanvaarde voornamen lopen er al heel wat kinderen rond met namen als Mercedes, Renault, Stella, Chardonnay, Sherry en in deze ICT-tijden zijn voornamen als Provider, Smiley, Apple en App al officieel geregistreerd.