Volwassen sporters drinken moedermelk

Bizarre trend in China en Amerika.

Nu de dopingwetten en -controles almaar strenger zijn geworden, boren sporters en hun begeleiders andere, nieuwe bronnen aan, waaruit ze denken meer kracht en vitaliteit te putten. Moedermelk staat niet op de lijst van verboden producten, dus gaat men van de veronderstelling uit: wat voor een baby zo weldadig kan zijn, moet ook voor volwassenen extra energie opleveren.

In China en Amerika is de vraag naar moedermelk zo overrompelend, dat door gespecialiseerde firma’s openlijk wordt geadverteerd, op zoek naar donoren. Kandidaat-moeders worden er flink voor vergoed. Niet dat ze de sporters aan hun borsten moeten drukken, verre van. De moedermelk wordt vakkundig gebotteld en bewaard en vervolgens aan vrij hoge prijzen verkocht, hoofdzakelijk via… internet!

[related-posts]

Sportvoedingsdeskundige Deborah De Jaegere is formeel: “Dit is echt wel uit den boze! Mannen die online moedermelk bestellen, weten immers niet van wié die komt. Is die moeder wel gezond? Hoe werd die melk afgekolfd en hoe wordt ze getransporteerd?”

Bovendien betwijfelt de deskundige of gezonde moedermelk dan echt wel voor een energieboost kan zorgen: “Het klopt dat je lichaam na het sporten nood heeft aan koolhydraten en eiwitten om snel te kunnen recupereren. Maar die vind je net zo goed in een chocomelk of een yoghurtdrank als in moedermelk!”

Vraag maar aan Marcske Vertongen van FC De Kampioenen. En dat is in de reeks toch een topvoetballer, nee?…