Stel dat jij het gezicht wordt van een campagne tegen vervuiling!

Bizarre boodschap van algemeen nut.

Wij hebben hier al herhaaldelijk de geloofwaardigheid en het nut van ‘onderzoeken’ allerhande in twijfel getrokken. Hoeveel duizenden wetenschappers zouden op dit eigenste moment hun hoofd breken over soms ronduit lullige vraagstukken?

Afval, straat- en zwerfvuil zijn in vele landen wèl een probleem dat moet aangepakt worden: waar blijven we ermee en hoe los je deze verregaande milieuvervuiling op?… Het mag verrassend klinken, maar Hongkong is één van de vuilste wereldsteden. Je zou het ze niet nageven, maar Chinezen zijn onverbeterlijke sloddervossen en vervuilers. Dagelijks worden er in Hongkong ettelijke tonnen straatvuil geruimd en sinds kort heeft men de hulp van onderzoekers en wetenschappers ingeroepen om de bevolking te sensibiliseren voor de gevolgen van dit ergerlijke ongemak.

Het stadsbestuur heeft een wel zeer bizarre campagne bedacht onder het motto ‘Clean up our town!’. In het straatbeeld zie je dezer dagen in Hongkong levensgrote affiches hangen, waarop de gezichten pronken van bestaande persoon die alleszins nièt uit vrije wil model stonden voor de campagne. Hoe komt men dan aan ‘The Face of Litter’, het gezicht van zwerfvuil? Aan de hand van het DNA dat men ontleedde uit een weggeworpen sigarettenpeuk, een kauwgum, een leeg blikje cola, noem maar op!

[related-posts]

Tegelijk met de straatcampagne loopt momenteel op alle tv-stations om de haverklap een campagnevideo die veelzeggend is. Confronterende termen als ‘anonieme misdaad’, ‘viespeuk/vuilak’ gaat men niet uit de weg.

Een opmerkelijke ‘boodschap van algemeen nut’, maar ze zou best wel eens effect kunnen hebben. Of wat dacht jij?

Video “gezicht van vuilnis”: