Smakelijker eten met een koptelefoon?

Oren zijn belangrijk om te… eten!

Zelf heb ik een bizarre verzameling cd’s in huis die ik soms afspeel, terwijl ik aan het werk ben aan mijn pc: het is niet eens muziek, maar een getrouwe geluidsweergave van ‘een ochtend in het oerwoud’ of ‘een avond aan het tropische strand’. Het is als levend behangpapier in mijn werkruimte, maar het werkt onmiskenbaar op mijn gemoedsrust.

Blijkt nu dat de geluidsomgeving ook inwerkt op je honger en je smaak. Tot dit besluit kwamen onderzoekers van twee verschillende universiteiten: één uit Amerika en één uit Duitsland.

Tomaat garnaal

Ongeveer àl je zintuigen spelen mee, wanneer je aan tafel gaat: niet alleen het oog en de neus, maar ook je oren! Een tomaat-garnaal eten aan de dijk van Blankenberge zal je veel meer bevallen dan dezelfde kost eten in je eigen keuken. Terwijl de kwaliteit en samenstelling precies identiek zijn!

[related-posts]

Kop koffie

Zelfs het geluid van een espresso apparaat kan je goesting naar een stevig kopje koffie bijna onmiddellijk de hoogte injagen.

Ik heb het nooit zo begrepen op de resultaten van enquêtes en onderzoeken. Maar in dit geval geloof ik de boodschap wel. Tijdens mijn laatste bezoekje aan een restaurant in Brussel zat ik naast een mini-sculptuur van Manneken Pis. Ik weet niet eens meer of het eten lekker was; al wat ik onthoud, is dat ik om de haverklap moest gaan plassen!

Volgende keer ga ik eten met een hoofdtelefoon en een iPod: ‘Ochtendlijke vogelgezangen’… hoewel, de kans is groot dat ik dan plots zin krijg om te… jawel!