Ook een kakkerlak zoekt een warm nest

Liever op het kookfornuis dan in je lijf!

Wie houdt er nu wél van kakkerlakken? Het woord klinkt al even afstotelijk als het insect er uitziet. Vlooien en luizen zijn ook niet bepaald onze vriendjes en al zeker niet als ze zich uitleven in onze lichaamsbeharing. Stel je voor dat ook kakkerlakken een warm nestje zoeken op of in je lichaam. Wel, dit kan gebeuren!

Artsen waren stomverbaasd toen ze een levende kakkerlak aantroffen in de neus van een vrouwelijke patiënt. De Chinese Luo belandde in het ziekenhuis van Ningho, provincie Zhejiang, nadat ze zich al drie maanden ‘niet lekker’ voelde en ook de huisdokter geen raad meer wist met haar klachten: ze had herhaaldelijk last van hoofdpijn en van haar sinussen.

[related-posts]

Maar wat aanvankelijk leek op een onschuldige loopneus, werd almaar meer een bloedneus, gepaard gaand met tranende ogen en een ondraaglijke jeuk. In het ziekenhuis werd de 30-jarige Luo onderworpen aan verschillende tests. Tot uit een radiografisch onderzoek bleek dat er ‘iets vreemds’ diep in haar sinussen schuilde en bovendien bewoog het nog ook. Inderdaad, een kakkerlak zowaar!

Meer dan waarschijnlijk was het beestje in haar neus gekropen tijdens haar slaap. In juli had Luo met enkele vrienden deelgenomen aan een kampeervakantie. Verschillende soorten kakkerlakken tref je vooral aan in bossen en heides. Maar net zo goed overleven ze binnenshuis en zeker op plaatsen waar hygiëne niet bepaald de regel is.

[related-posts]

Hoewel de behandelende artsen van Luo nog nooit zulk voorval hadden beleefd, beschouwden ze hun ‘vondst’ niet écht als iets uitzonderlijks. Ook spinnen durven ’s nachts wel eens in je neus en je mond kruipen zonder dat je daarvan meteen hinder ondervindt. Alleen zouden ze in je neus niet zo lang overleven. Kakkerlakken daarentegen zijn alleseters. In Loa’s neus leefde de verdwaalde kakkerlak wellicht hoofdzakelijk op basis van snot, weefsel en… bloed! Vandaar dat het beeld van kakkerlakken ook opduikt in het hele gebeuren rond Halloween.

In de marge: nu het eten van insecten in volle opmars is, staan de beestjes ook hier al op het menu. En bovendien blijken ze een heuse delicatesse, lekkerder dan wormen en sprinkhanen. Eet smakelijk!