Onmisbaar voor de echte fans: bier van Game of Thrones

Brewery Ommegang.

valardohaeristripelale
De nieuwe Valar Dohaeris Tripel Ale

Brewery Ommegang is een bierbrouwerij in het Amerikaanse Cooperstown, New York, die sinds 2003 eigendom is van de Brouwerij Duvel Moortgat uit het Antwerpse Breendonk. Ommegang werd opgericht in 1997 door Don Feinberg met de bedoeling bier te brouwen op de Belgische manier.

In 2013 lanceerde Ommegang een eerste bier van de topserie Game of Thrones: Iron Throne, een witbiertje in een fles van 750 ml. Gevolgd door Valar Morghulis Dubbel Ale één jaar later. Nu is daar een nieuwe variant bijgekomen, geïnspireerd op de avonturen van Arya Stark door Braavos, wat al voor een totaal van 6 bieren in de reeks van Game of Thrones zorgt. Het gaat om een tripel, dat is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur van een tripel varieert tussen blond en amber.

Het nieuwe product kreeg de naam Valar Dohaeris Tripel Ale mee en bevat 8% alcohol. De tint is diep oranje-bruin en het bevat aroma’s van caramel, fruit, banaan. Een vleugje bitterheid houdt alles in evenwicht. De afdronk is verrassend droog en licht op de tong.

Ook Valar Morghulis Dubbel Ale is nog eens extra in de markt gezet met 9% alcohol en een koperen tint. Graan en honing zijn de overheersende aroma’s. Het biertje is matig droog in afdronk en licht gezoet.

beergot
5 van de 6 bieren in de reeks van Game of Thrones op een rij van links naar rechts: Iron Throne, Take The Black Stout, 3x Fire And Blood met verschillende etiketten, Valar Morghulis Dubbel Ale en Three-Eyed Raven. In dit rijtje ontbreekt alleen de nieuwe Valar Dohaeris Tripel Ale.