7 is wereldwijd een geluksgetal!

Noem een cijfer tussen 1 en 10.

Het waarom is en blijft een vraag. De Britse onderzoeker Alex Bellos, die onlangs zijn bevindingen op papier zette, heeft er zelf het raden naar: “Omdat een week 7 dagen telt? Omdat onze hemel 7 planeten telt die met het blote oog zichtbaar zijn? Geen idee!”

Feit is dat de meeste proefpersonen reageerden op de eerste visuele aanblik van een cijfer. De cijfers 3, 4, 5, 6 en 8 wekken een zekere afkeer op. Daarentegen zijn de ‘1’ en de ‘9’ erg populair: ze weken een gevoel van zelfstandigheid, ambitie en succes los.

[related-posts]

Bij het cijfer 7 blijkt niemand echt stil te staan. Het wekt vanzelf blijheid en positivisme op. Zelfs in Romeinse cijfers is VII populair. Volgens Alex Bellos heeft dit veel te maken met het ‘V’-teken: ‘jij en ik, vredig samen!’. Getallen na de tien -‘X’ in het Romeins- spreken niemand aan. De X staat voor ‘Fout’ of ‘Kruis erover!’.

Over het getal ‘13’ bestaan er verschillende theorieën. Voor velen is dit een absoluut ongeluksgetal, terwijl zo vele anderen dit nu net als hun geluksgetal beschouwen.

[related-posts]

Bijgeloof? Onzin? Ook de NUL is een cijfer (0) en die staat al van bij de geboorte als een tattoo in ons lijf gegrift: de navel. Maar de nul is niet eens een cijfer van de Lotto; van mijn bankrekening des te meer!