Noem dit maar het ‘Hutsepot Orkest’

Weens gezelschap geeft wereldwijd ‘smakelijke’ concerten met dagverse groentes.

Als je een goeie hutsepot wil bereiden, heb je om en bij 10 verschillende groentes nodig. Je zal als winkelier of marktkramer toch wel vreemd opkijken als een gezelschap zowat elke dag kilo’s groente komt aankopen en ze eerst nog eens even goed bepotelt ook. Elke dag hutsepot, dan?

In steden waar ‘The Vienna Vegetable Orchestra’ een concertreeks afwerkt, is dit geen rariteit. Het ensemble speelt immers louter met instrumenten, vervaardigd uit dagverse groentes. Na hun aankopen beginnen de muzikanten ‘s morgens aan het fabriceren van hun attributen: een pastinaak of komkommer wordt een fluit, een pompoen een trom en een stel wortelen een mondharp. Ook de combinatie van verschillende groentes leidt soms tot verrassende blaas- en slaginstrumenten. In muziektermen zijn het idiofonen: instrumenten die gemaakt zijn van materiaal dat van nature klankrijk is.

[related-posts]

Een optreden is voor deze unieke muziekgroep een heuse dagtaak. Ze benutten telkens andere, verse groentes en moeten bijgevolg hun instrumenten ook voortdurend bijstellen en stemmen. Eén foute inkerving kan het resultaat om zeep helpen. Wel is er steeds een overschot aan ongebruikte verse groentes, maar het gezelschap heeft ook een vaste kok in dienst. Dagelijks verwerkt hij de resten in een lekkere soep, die na afloop van een concert aan de aanwezigen wordt aangeboden! Creativiteit van de bovenste plank!

Wil je figuurlijk en letterlijk een voorproefje van de intussen wereldvermaarde groep? Willen of niet, je zal ervan watertanden:

Video “groentenorkest”: