Er is een plaats in Honduras waar het vissen regent!

Natuurverschijnsel levert spectaculaire beelden op.

Het is eens iets anders dan vallende sterren, maar een paar keer per jaar komen in Honduras zowaar kilo’s… vissen uit de hemel gevallen. Let niet op de commentaarstem -daar kun je toch niets uit opmaken- maar blijf gewoon kijken. En nee, hier komt niet de minste trucage aan te pas!

Wat is hier aan de hand? In het noorden wordt Honduras begrensd door de Caribische zee. In de maanden mei t/m juli kan het water er wel eens wild tekeergaan en wanneer een orkaan opsteekt in zee, worden de vissen letterlijk uit het water gezwiept! Door de wind kunnen ze tot 200 km ver binnenwaarts het land worden geslingerd.

[related-posts]

Vreemd genoeg geniet vooral de streek Yoro in midden-Honduras van deze onverwachte visregen. Ze maken er dan ook een jaarlijks feest van, de ‘LIuva de Peces’, de pannen en barbecues in de aanslag.

Waarom dit uitgerekend in Yoro een jaarlijks fenomeen is, hebben wetenschappers geen zinnige verklaring. Volgens de legende regent het vissen omdat een Spaanse missionaris in de negentiende eeuw zoveel heeft gebeden tegen de destijds heersende honger, dat God hem met een mirakel ter hulp snelde.

Maar niet alleen in Honduras regent het vissen. Gelijkaardige fenomenen werden ook al waargenomen in Engeland, Singapore, South Carolina en India. En telkens landt een school levende vissen -zeg maar rustig meerdere scholen!- er op een beperkte oppervlakte. Dit zijn beelden van de gratis vismarkt in Nashik (India):

In de marge: er zijn ook plaatsen bekend waar een lading… kikkers plots uit de hemel viel. Of, al even bizar: een klein ton garnalen. Ongepeld, wel te verstaan! …