Een man met een baarmoeder?!

Britse dertiger kon zijn ogen niet geloven.

Heb jij al ooit een scan van je hele lichaam laten ondergaan? Blijkt dat de meeste mensen er schrik van hebben, omdat ze ervan uitgaan dat er altijd wel iéts zal ontdekt worden wat niet echt ‘normaal’ is. De bizarre verhalen erover zijn legio, maar een relaas als dit zal ook jij wellicht nooit gelezen hebben. Ik plukte het uit The Daily Mail en die krant kan zich een sensatie-artikel als dit maar moeilijk permitteren.

Vorig weekend meldde een 37-jarige man zich spontaan aan in het lokale ziekenhuis, omdat hij na een sekspartij bloed plaste. De man was duidelijk in paniek, temeer omdat dit niet de eerste keer was dat dit hem overkwam. De man mocht een nachtje in het ziekenhuis blijven, terwijl zijn urinestaal werd onderzocht. In eerste instantie duidden alle symptomen op blaaskanker, maar de artsen durfden zich hierover niet definitief uitspreken. Ze wilden bijkomende onderzoeken.

[related-posts]

’s Anderendaags onderwierpen ze de Brit aan een MRI-scan en tot hun eigen verbazing zagen de artsen op de beelden een complete… baarmoeder in het lichaam van de man. Het bloed in de urine was afkomstig van zijn… menstruatie, jawel!

Al sinds zijn 18de stelde de man vast dat hij bijwijlen bloed plaste. Hij meldde dit ook aan zijn huisarts, maar nooit kon men uit bloed- en urinestalen precies uitmaken wat er aan de hand was. Van enige vorm van een ontsteking was geen sprake en de man voelde zich doorgaans ook kiplekker. Pas nú kwam men erachter dat hij wellicht al in zijn tienertijd… maandstonden had. In theorie zou hij zelfs zwanger kunnen worden!

[related-posts]

De man bereidt zich momenteel voor op een ingreep om de baarmoeder te laten verwijderen, de beste manier om dit euvel te verhelpen. Maar de behandelende artsen sluiten niet uit dat na de operatie ‘menopauze klachten’ optreden. Aan de operatie zal een hele studie voorafgaan, omdat wereldwijd zulke ‘gevallen’ nauwelijks werden vastgesteld.

Het gaat om een zeldzame aandoening van het zogenaamde Müller syndroom, -afgekort: PMDS van Persistent Müllerian Duct Syndrome- waarbij de foetus in de baarmoeder niet goed reageert op bepaalde hormonen. Hierbij wordt iemand zowel uiterlijk als innerlijk een ware man, maar heeft hij ook een baarmoeder en eierstokken.

[related-posts]

Het syndroom wordt in de meeste gevallen opgemerkt in de vroege kindertijd of rond de puberteit. In zeer uitzonderlijke gevallen, zoals bij deze Britse man, wordt het probleem pas later in het leven gediagnosticeerd of als er problemen zijn met de vruchtbaarheid.

Over wat de reactie was van de vrouw of vriendin van de man in kwestie werd niet één alinea besteed in The Daily Mail. Hopelijk is ze ‘mans’ genoeg om dit te verwerken!…