Dit is de nieuwe trend om stress tegen te gaan

Studenten weten hoé!

‘Ik schreeuw het van de daken’… Wie zong destijds deze Vlaamse song de hitlijst in? Even het geheugen opfrissen: Yves Segers (nu 43 jaar) was nog een broekventje toen hij in 1991 met zijn groep ‘Toast’ ermee vele Vlaamse tienerharten veroverde. Tot vandaag is Yves nog altijd actief in de showbizz, maar zijn hit blijft nog altijd nazinderen:

Video Yves Segers – “Ik schreeuw het van de daken”:

Ik moest er onwillekeurig aan denken, omdat het momenteel een soort van rage is geworden dat studenten er in hun campus of leefgemeenschap een gewoonte van maken om hun examenstress af te reageren door om 10 u. ‘s avonds hun ramen te openen en luidkeels gezamenlijk beginnen te schreeuwen, roepen en gillen dat het een lieve lust is. Zowel in Amerika als in Europa is het zowat een traditie geworden, al is het gissen naar de betekenis en de oorsprong ervan. Een opmerkelijk spektakel is het alleszins:

Video studenten in Zweden:

https://www.youtube.com/watch?v=hBOSUXN_mE8

[related-posts]

Het vreemde is dat niemand weet waar deze traditie vandaan komt. Feit is dat de Zweedse studenten het voor het eerst deden. Er zijn drie theorieën. Sommige mensen zeggen dat het schreeuwen begon in 1970 toen een student zelfmoord pleegde. Om haar te herdenken, begonnen medestudenten om 10 uur ‘s avonds te gillen.

Theorie twee beweert dat het startte bij een uitwisselingsstudent die erg bang was. Hij uitte zijn angst door midden in de nacht te schreeuwen. Totdat hem werd verteld dat je in Zweden na 10 uur geen herrie mocht maken. Daarom begon de student voor 10 uur ‘s avonds te gillen en te roepen. De derde theorie is simpel en het meest acceptabel: de studenten begonnen te schreeuwen omdat de examenstress hen te veel werd. Het schreeuwen luchtte zó op dat ze het vaker gingen doen. Een vorm van solidariteitsgevoelen, zeg maar.

[related-posts]

Sinds december ’14 zijn ook de Amsterdamse studenten het voorbeeld gaan volgen, al doen ze het enkel maar op woensdagavond. En niet zonder succes:

Video studenten in Amsterdam:

Zeg nu eerlijk: zou jij je stress ook niet af en toe eens van de daken willen schreeuwen? Maar dan moet er eerst wel een burenenquête aan vooraf moeten gaan, vrees ik. Ik zou het alleszins beschouwen als een meer hippe vorm van sociale media!