Bizarre vaststelling: ook mannen verdikken als ze een baby verwachten!

Amerikaans onderzoek bevestigt wat velen al dachten.

Mannen die voor de eerste keer vader worden komen gemiddeld 2 kilogram aan. Tot deze vaststelling kwamen wetenschappers van de Northwestern University nabij Chicago. Gedurende 20 jaar (!) werd het BMI gevolgd van plusminus 10.000 mannen die allen voor het eerst in hun leven papa werden. Het rapport werd onlangs gepubliceerd in The American Journal of Men’s Health.

Dat de meeste mannen sowieso al dikker worden wanneer ze gaan samenwonen of trouwen was al eerder geweten. Nu blijkt ook het vaderschap effect te hebben op hun gewicht. Bij een gemiddelde man van 1m83 neemt het gewicht toe met 2 kg, dat is een stijging van 2,6% van de BMI na de geboorte van zijn eerste kind. En vreemd genoeg begint die gewichtstoename al bij de zwangerschap van zijn vrouwelijke partner.

[related-posts]

Vaders die niet samenwonen met hun gezin worden 1,5 kg zwaarder, ofwel 2% toename van de BMI. De onderzoekers controleerden de proefkonijnen qua leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen, dagelijkse activiteiten, de tijd die ze achter een beeldscherm doorbrachten en de burgerlijke staat. Maar bijna niets van deze factoren had een rechtstreekse invloed op hun gewicht.

Dè reden voor de extra kilo’s is volgens de onderzoekers een opmerkelijke verandering in het eet- en leefpatroon van de vaders. Omdat er voor de moeder en het kind moet gezorgd worden is er minder tijd voor sport en ontspanning in het algemeen. Daarnaast wekt stress bij de meeste mannen een hongergevoel op. Pas wanneer ze hun eetgewoontes noteerden, stelden ze vast dat ze daadwerkelijk veel meer calorieën naar binnen speelden.

Maar laat dit een troost wezen, mannen: een bol buikje is tegenwoordig in!