Bizar domino-effect van vuurwerk

Heet dit nog ‘vuurwerk’?

Tijdens de nacht van oud naar nieuw kon ik ze in mijn bed tot tijdens de ochtenduren horen knallen: de champagnekurken én… de vuurwerkpijlen. Om één of andere reden heb ik een hondse karaktertrek en ben ik er bang voor. Vuurwerk kan dan wel bijzonder feeëriek en feestelijk zijn, mij zal je nooit dicht in de buurt vinden. Hoewel men het gebruik ervan met de jaren probeert te reglementeren, lijkt het wel of de ene stad en zelfs gemeente de andere de loef wil afsteken: nóg meer, nóg mooier, nóg hoger, nóg luider en langer!

In andere landen is dit niet anders dan in onze contreien. Inventieve geesten doen er alles aan om in het nieuws te komen met hun vuurwerkkunstjes. Een dorp in China is daarin alleszins geslaagd. Men probeerde er een nieuw record in het fameuze Guinness Record Book te krijgen. En om zeker te zijn van hun ‘wereldprestatie’, vonden ze zelf een record uit dat vooralsnog niet bestond.

[related-posts]

Wat iederéén kent, zijn de pogingen die worden ondernomen om een record aantal dominoblokjes zonder onderbreking omver te laten vallen? Herinner je je nog de poging van Koen Wauters tegen Tom Waes? Heerlijk om naar te kijken en bijzonder kunstig gemaakt. Op YouTube kan je tientallen experimenten bewonderen en sommige van deze attracties duren meer dan een uur. Puur spektakelplezier! Naar verluidt wordt dit record pakweg 50 keer per jaar wereldwijd aangevallen.

Maar wat je hier ziet is andere koek. Deze Chinezen probeerden een gelijkaardige kettingreactie op touw te zetten: niet met dominoblokjes maar met vuurwerkstokjes, de zogenaamde ‘firecrackers’, in Nederland beter bekend als ‘rotjes’, stukjes knallend vuurwerk. Ze zijn nauwelijks groter dan een dominoblokje, dus je bent algauw een paar weken bezig om ervan één miljoen stuks (!) aan elkaar te strikken.

[related-posts]

De dorpelingen deden dit wel en het was nu alleen nog spannend wachten op hét grote moment: één rotje ontsteken en dan maar hopen dat de 999.999 andere ook vuur zouden vatten. Een spektakel was het wel, maar niet bepaald wat je een echte ‘knaller’ kan noemen. En van ‘vuurwerk’ kan je ook bezwaarlijk spreken. Wie zong ook weer ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’?…

Video “domino vuurwerk”: