Amai mijn ballen! Dit moet je zien!

Biljartfenomeen zoekt een volwaardige stand-in assistente.

Waar is de tijd dat biljart één van onze nationale sporten was? In de begintijd van de televisie werd bijna evenveel zendtijd besteed aan het weergeven van biljartwedstrijden als men nu besteedt aan het wielrennen of het voetbal. Dé reden was dat wij een fenomenale biljarter in onze rangen hadden. Raymond Ceulemans (intussen 77 jaar oud) was maar liefst 35 keer (!) wereldkampioen driebanden en 45 keer Europees kampioen. In 1978 werd hij ook bekroond met de titel ‘Sportman van het Jaar’.

Het biljarten is niet dood in ons land, want tot vandaag hebben wij nog altijd een biljartkampioen in ons midden, met name… Eddy Merckx. De man heeft wel de naam van de overbekende wielrenner, maar niet de faam. Al decennia lang is de aandacht voor de ‘gewone’ biljarttafel immers verlegd naar de snookertafel en ‘Pool’ is wereldwijd de biljartsport bij uitstek.

[related-posts]

Ook Raymond Ceulemans en in zijn zog Ludo Dielis verdienden een centje bij met ‘demonstraties’ van hun kunnen, maar in Amerika zijn ‘Pool Trickshots’ een discipline apart. De demonstraties van de showsporters zijn er ware ‘optredens’, inclusief een bevallige assistente die de biljarttafel betreedt met… hoge hakken. Hier zou geen uitbater het toelaten, maar in Amerika kan álles.

Alan Delroy (35) is de kampioen 2014 en hij kent er allesbehalve de ballen van. Het zijn overweldigende beelden, maar ik vraag me af hoeveel assistentes er tijdens zijn repetities met blauwe plekken huiswaarts keerden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er ooit een mannelijke assistent op zijn biljarttafel lag. Míj niet gezien alleszins!

Video biljartkunstjes: