9 foto’s waar je hoofdpijn van krijgt

9 foto’s die bewegen zonder te bewegen

Heb je ooit al eens naar een statische foto gekeken, waarvan je gewed zou hebben dat die bewoog?  Dit is bewegingsillusie.

Deze illusie van beweging in statische afbeeldingen wordt gecreëerd door kleuren en vormen die het zicht beïnvloeden.  De beweging kan ook door de ogen zelf veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door vanuit een ander oogpunt de afbeelding te bekijken.

[related-posts]

Hier zijn enkele statische prenten die je de illusie van beweging geven:

1. Anomalous illusie

 

Bekijk de golven die doorheen de blauwe stippen gaan.  Als je het niet onmiddellijk ziet, beweeg dan met je ogen over de afbeelding.

2. Kofe Illuziya illusie

Doorheen de koffiebonen ontstaat er duidelijk beweging.

[related-posts]

3. Star arrangement illusie

De kleuren en vormen geven de illusie dat alle cirkels rond de middelste ronde draaien.  Probeer op de afbeelding te letten, terwijl je deze tekst leest.  Kijk daarna naar de middelste cirkel en je zal zien dat de effecten niet hetzelfde zijn…

4. Brewster illusie

Deze draaiende rondes van Brewster was een van de eerste bewegingsillusies voor wetenschappelijke doeleinden en werd gemaakt in 1876.  Scroll de pagina op en neer om de cirkels te zien bewegen.

[related-posts]

5. Roterende cirkels

Beweeg je hoofd naar voren en naar achteren terwijl je naar het middelpunt kijkt, om beide cirkels een tegengestelde beweging te zien maken.

6. Herbert & Faubert illusie

Staar naar het puntje in de tekst in de afbeelding zelf.  Knipper heel snel met je ogen.  Wat zie je?

[related-posts]

7. Tandwielillusie

Kijk naar het middelpunt van het tandwiel.  Het lijkt alsof die achteruit draait.

8. Slangenillusie

Het lijkt wel alsof al deze slangen kronkelen over je scherm.

[related-posts]

9. Oogspiertrainingillusie

Deze illusie is bijzonder.  Staar naar één van de twee cirkels gedurende 30 seconden.  Focus je nadien op een object in de verte.  Gedurende een paar seconden zal er iets raars gebeuren.

Conclusie

Je voelt je misschien een beetje misselijk na al deze bewegingsillusies, maar je beseft nu ook dat je lichaam je soms kan misleiden

Uiteraard moet je wel onthouden dat elke optische illusie een wetenschappelijke verklaring heeft.  In dit geval is het de goede plaatsing van kleuren en vormen die je hoofd op hol kunnen brengen.