Weg met de rosse muntjes?!

Als het van minister Geens afhangt, mogen de koperen centjes van 1 en 2 eurocent binnen de kortste tijd verdwijnen.

De meerderheid zal dit initiatief toejuichen, maar op de keper beschouwd, zijn anderen hiermee helemaal niet in de wolken! Een verrassende getuigenis:

“De meesten vinden die centjes inderdaad maar ballast in hun portemonnee!”, zegt de woordvoerder van de vzw Freehands uit Borgerhout, “Precies daarom zijn de mensen ze liever kwijt dan rijk en worden ze met handenvol aan ‘goede doelen’ weggegeven!”.

Al twee jaar organiseert deze vzw een inzamelactie ‘Eén ton rosse centjes’. En telkens lukte dit. Eén ton centjes is goed voor zowat 20.000 euro. En met deze som kon men daadwerkelijk hulp bieden aan behoeftige landen zoals Somalië en Togo. Daar werden inmiddels 17 waterputten gebouwd met de opbrengst van die ‘vreselijke rosse centjes’!

De herhaalde actie ‘Eén ton rosse centjes’ werkte perfect en vlotter dan verwacht. De vzw plaatste plastic bidons in bedrijven, scholen en andere openbare gebouwen, waarin bezoekers zelfs met veel plezier ‘hun kleine rommel’ aan centjes dropten.

En wat nu? “Ik vrees dat we noodgedwongen zullen moeten overschakelen op muntjes van 10, 20 en 50 eurocent. Maar dit ‘klinkt’ al heel anders, niet? 10 eurocent kan je al voor de parkeermeter gebruiken…”

De afschaffing van ‘de rosse muntjes’ is vooralsnog geen definitief feit. Volgende maand probeert de vzw Freehands een derde en wellicht laatste inzamelactie te organiseren. Met een beetje geluk -de nakende afschaffing indachtig- wordt dit een recordjaar!