Zeggen handgeschreven wensen niet meer dan een simpel sms’je?

Toch nog een échte kerstwens.

Eind deze maand zal onze mailbox andermaal flippen en afknappen op het aantal kerst- en nieuwjaarswensen dat hij moet slikken. De sociale media mogen dan wel hun nut hebben, ik verfoei ze tijdens de feestdagen. Met een kaartje of enkele verzen op papier door de échte post en een échte postbode aan huis geleverd, kan ik blij zijn als een klein kind. En ze blijven meestal ook een maand lang op mijn schouw staan; ik kan ze niet ‘wissen’.

Ik ben de tel kwijt maar al jarenlang krijg ik hartelijke kerstwensen van ene Huguette De Backer bij wijze van een aantal rake verzen. Huguette is voor alles een trouwe vriendin, maar ook in het schrijverswereldje geen onbekende. Van haar hand zijn grappige quotes als “Een brave Hendrik is daarom de ware Jacob niet.” en “Als `bruin zijn` de waardemeter was voor een goeie vakantie, dan hebben alle drollen het goed gehad.”

[related-posts]

Huguette De Backer schreef ook tal van liedjesteksten voor Vlaamse zangers en cabaretiers. Zowat haar hele vrienden- en kennissenkring kijkt elk jaar uit naar haar jaarlijkse kerstverzen. Ook dit jaar was ze als de kippen bij om haar poëtische ontboezemingen prijs te geven. Ik ben zo vrij er een dozijn verzen uit te citeren:

[infobox style=’regular’ static=’1′]

Een kerstkaart is niet om te gieren

en naar mijn gevoel iets te serieus

Waarom eens geen Jezuskindje

met een lopende neus?

Waarom eens geen schaap met vijf poten?

Of een engeltje, zo’n bengeltje

met swingende vleugel

en een herder met in z’n mond een beugel?

Eén Driekoning onderweg

Eén, maar hij vindt het hemels

Eén Driekoning, uit besparing,

met in zijn zog een kudde vol kemels!

Eén lichtje in de kerstboom.

En één ster, is dat een wonder?

Er ligt ook maar één kindje in de kribbe

maar het is wel een heel bijzonder!

Zalig kerstfeest!

[/infobox]

Wat mij betreft mag je deze unieke kerstwens doorsturen, maar wees dan zo respectvol om er de auteur bij te vermelden: Huguette De Backer.