Zal ik eens goed mijn gedacht over u zeggen?

Via de nieuwe website ‘Just Leak It’ kan het voortaan anoniem.

Het is al langer geweten dat binnen een bedrijf vele werknemers met elkaar converseren via e-mails. En niet zelden zijn het ‘roddelmails’ over collega’s of werkgevers die de ronde doen. Makkelijk, je hoeft je niet af te zonderen en niemand hoort je bezig.

Waar mensen ternauwernood 8 uur per dag met elkaar moeten samenwerken, zijn ergernissen en botsende meningen schering en inslag. De ene collega stinkt uit z’n bek, de andere houdt haar kwebbel niet en haalt je voortdurend uit je concentratie en weer een andere wil bij gelijk welke discussie haar gelijk halen. Liefst van al zou je dan uit je vel springen en eens goed je gedacht zeggen, maar in de werkkring is dit minder aanvaardbaar dan in de huiselijke kring.

[related-posts]

Voortaan kan je iemand op zijn plaats zetten en zelfs naar believen uitschelden via een ongezouten e-mail. De ontvanger zal nooit weten wie de afzender is, maar wellicht is dát niet de eerste van zijn zorgen. Hoe raker de inhoud van de e-mail, hoe groter de kans is dat de bestemmeling zijn gedrag of gewoontes binnen het bedrijf zal aanpassen of veranderen. Althans, zo redeneren de oprichters van de nieuwe website ‘Just Leak It’.

Het werkt in feite net als een sms’je dat je anoniem onder een zogenaamd ‘privénummer’ verstuurt. Op die manier kan je aan iemand kwijt wat je wil. En laat de bestemmeling maar uitvissen wie de afzender is. Dit kan nu dus ook via e-mail, al moet je dan wel over de website ‘Just Leak It’. Je tikt het e-mailadres in van je collega  en in een aantal rake lijnen druk je uit wat je al zo vaak tegen hem of haar had willen zeggen. De website stuurt je bericht onmiddellijk door, ondertekend met de woorden: ‘Van een anonieme collega’.

Ondertussen heeft de website al op korte tijd zoveel succes behaald, dat de oprichters door technische problemen tijdelijk hun diensten hebben opgeschort.  De bedoeling is echter om snel weer aan de slag te kunnen.

[related-posts]

Als je het mij vraagt, is dit niet zo’n toffe vondst en lijkt me dit eerder een laffe manier van communicatie. Het zou me niet verbazen dat het gebruik van de nieuwe site binnen de kortste keren uit de hand loopt. Temeer omdat je de keuzemogelijkheid hebt: een e-mail laten ondertekenen als ‘een anonieme collega’ of ‘een anonieme vriend’ of ‘een anoniem iemand’. Waar eindigt dit?…