Wordt dit het nieuwe woord: ‘schermzombie’?

Klinkt alleszins leuker dan een ‘ICT-freak’.

Welk woord volgt ‘selfie’ op als hét woord van het jaar 2014? Zowel in Nederland als in ons land kan iedereen nog mee op zoek gaan naar dat ultieme woord, maar bij onze noorderburen gaat het twaalfletterwoord ‘schermzombie’ de jongste tijd vlot over de lippen. En bovendien werd het voor het eerst gebruikt door een hoogleraar. Niet toevallig!…

Aanleiding was een grootschalige enquête, georganiseerd door de afdeling Media, Jeugd en Samenleving van de Universiteit van Amsterdam. Men wilde nagaan hoeveel uren per dag een Nederlandse tiener slijt voor een klein of groot computerscherm. Daarbij werden ook de uren geteld die ze tijdens de schooluren de pc bezigden. Het resultaat was ontstellend. Blijkt dat de gemiddelde tiener maar liefst 6 uur (!) per dag naar een scherm zit te kijken en dat 7 dagen op 7! Dit is een verdriedubbeling tegenover de jaren ’90.

[related-posts]

Of we dit nu een goed of een slecht rapport moeten noemen, laat ik in het midden, maar in haar eindrapport stelde Patti Valkenburg, professor aan de Universiteit van Amsterdam, dat we in een tijdperk van ‘schermzombies’ leven. Tegelijk met het stijgende computergebruik worden ook sociale media almaar populairder. En dit is een trend waarover de professor rustig een boom wil opzetten:

“Jongeren beschikken over onvoldoende vaardigheden om hun privacy effectief te beschermen.”, stelt Patti Valkenburg, “Door het gebruik van sociale media staan ze daarom niet sterker in hun schoenen. Jongeren vermoeden immers dat niet zíj, maar vooral andere gebruikers kwetsbaar zijn voor de privacy-gerelateerde gevolgen van het delen van persoonlijke informatie. Toch vindt maar de helft van de 18-jarigen de privacy-instellingen voor apps als Facebook terug. Bij 83% van de jongeren hebben apps toegang tot meer informatie dan ze denken.”

[related-posts]

Een gelijklopend Brits onderzoek wees uit dat ook volwassenen heuse ‘schermzombies’ zijn geworden. Ook zij vertoeven meer dan 3 uur per dag voor een scherm, maar anderzijds maken zij veel minder gebruik van sociale media dan hun kinderen.

En daarop zullen de kinderen dan weer een laconiek antwoord hebben: “Ahja, ik krijg het ze niet geleerd. Ze begrijpen er niks van!”…