Uit de kast komen wordt zoveel makkelijker via sociale media

Zeg het met een filmpje.

“Hoe zeg ik mijn vrienden en familie dat ik homoseksueel ben?”… Het is een vraag waarmee in het verleden duizenden jongens en meisjes, mannen en vrouwen in de knoop lagen. Vaak ging dit gepaard met angst en zwaarmoedig getob. Voorzichtig en stapsgewijs bracht men het geheimpje bespreekbaar met meestal eerst de moeder, dan de vader, dan de beste vrienden. Telkens hetzelfde verhaal met soms de meest uiteenlopende reacties. Kortom, uit de kast komen was een hele klus en de meesten stelden die almaar langer uit.

In Amerika lanceerde een paar jaar geleden één jongen het idee om openlijk voor zijn geaardheid uit te komen via een filmpje op Facebook. Intussen volgden duizenden soortgenoten zijn voorbeeld en zijn ‘coming-out’ filmpjes er schering en inslag. Zelfs op YouTube circuleren ze en het is verbazend hoeveel keer ze bekeken worden. De ‘sociale media’ doen in dit geval hun naam alle eer aan. Je krijgt als holebi dan wel eens een spottende en schunnige reactie, maar je krijgt er 10 positieve voor in de plaats.

[related-posts]

Het zal niemand verbazen dat ook ons land de trend volgde en er momenteel tientallen coming-out filmpjes de ronde doen. Jens Van Lierde, woordvoerder van de vzw ‘Wel Jong Niet hetero’ vindt de trend een flinke stap vooruit in de algemene aanvaarding van homoseksualiteit in de maatschappelijke context. “Jongeren creëren al geruime tijd een belangrijk stuk hun identiteit via sociale media.”, zegt Jens, “Het is voor hen dus niet bevreemdend om via Facebook of YouTube belangrijke boodschappen te delen met hun vrienden en kennissen. Velen maken er een video bij. Dat geeft een erg persoonlijke toets en is gemakkelijk. Uit de kast komen kan nu met één klik en meteen valt een hele last van je schouders!”

Toch vermoed ik dat er heel wat door het hoofd gaat voor de maker met die ene klik zijn/haar ‘bekentenis’ op Facebook en YouTube post. Er mag onder jongeren dan al haast geen taboe meer zijn rond ‘holebi zijn’, erover praten is nog altijd makkelijker dan er zelf voor uit te komen.

[related-posts]

Uit respect voor de identiteit van Vlaamse jongeren, vind je hier een Amerikaans coming-out filmpje dat vorig jaar werd geplaatst en bovendien legt de kerel in kwestie het bijzonder goed uit:

Video ‘coming-out’: