Sociale media kunnen leiden tot oppervlakkige relaties!

Opmerkelijke waarschuwing van koning Filip.

Behalve een aantal vertrouwde items, sneed koning Filip tijdens zijn 21 juli-toespraak een onderwerp aan dat je niet meteen uit de mond van onze vorst zou verwachten. Hij waarschuwde de bevolking voor de gevaren van de sociale media. Hij noemt die ‘fascinerend’ maar tegelijk wees hij op de schaduwzijde ervan. Hij neemt aan dat de sociale media mensen dichter bij elkaar kunnen brengen maar stelt daartegenover dat er te veel oppervlakkige relaties in de hand worden gewerkt en dat het veelvuldig gebruik ervan nu net een asociaal gedrag kan ontwikkelen.

Verrassende woorden van onze koning, maar anderzijds hebben onze landgenoten zelf al wel begrepen dat ‘trop’ teveel is! Uit nieuwe cijfers van telecomwaakhond BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) blijkt immers dat we met z’n allen in 2014 maar liefst 1,02 miljard minder sms’jes verstuurden dan in 2013. Maar dit zijn er dan nog altijd 24,97 miljard!

Deze opmerkelijke daling is meer dan waarschijnlijk het gevolg van het toenemende succes van chatapplicaties als WhatsApp en Facebook Messenger. Een bewijs daarvan is het mobiele dataverbruik dat in nauwelijks één jaar meer dan verdubbeld is. De gemiddelde Belg jaagt er maandelijks 160 megabyte door! Maar ook mobiel bellen doen we meer dan vroeger, al is die stijging miniem: +4,8%.

(lees verder op de volgende pagina)