Ook jongeren ergeren zich aan ‘Phubbing’

Zijn sociale media nog wel sociaal?

Verre van, als je het mij vraagt. Onlangs ben ik tijdens een zakelijk diner botweg opgestaan omdat de vrouw tegenover mij continu met haar smartphone in de weer was. Na 40 minuten had ik niet één fatsoenlijke woordenwisseling met haar kunnen voeren. En ja, hoor, míj heeft het eten wel gesmaakt. Het hare bleef zo goed als onaangeroerd. Had ik iets meer lef gehad, ik zou ook haar diner naar binnen hebben gespeeld. Ik denk dat ze het niet eens zou hebben opgemerkt.

Ik heb me voorgenomen dat ik voortaan geen afspraken meer maak of ik zeg van tevoren: geen speeltjes aan tafel! UIT! ‘Etiquette’ is een groot woord, maar naar mijn gevoel hoort dit gedoe heus wel bij de regels van de tafelmanieren. Tot mijn verbazing las ik dat een aantal Gentse studenten het daarmee eens is. Ze lanceerden gisteren ‘BanBye’, een initiatief voor een nieuwe, algemene ‘gsm-etiquette’.

[related-posts]

Zegt Stef Heungens (21), één van de initiatiefnemers: “Wij zijn niet tégen smartphones, integendeel. Maar we willen wél dat mensen zich bewust worden van hun verslaving, want dat ís het wel degelijk! Ook wíj zijn het beu dat wanneer we met vrienden, collega’s of kennissen op stap zijn, het oplichtend schermpje interessanter is dan onze discussies. Of ons ‘gezelschap’, zonder meer.”

Stef en zijn vrienden zijn niet direct van plan een betoging te organiseren, maar via de sociale media willen ze een soort van gedragscode in het leven roepen die ‘Phubbing’ tegengaat. Een degelijke vertaling is er niet, maar het betekent zoveel dat je te pas en te onpas je gsm gebruikt en je vermaakt met sms’en, mailen, en surfen terwijl je gezelschap in de kou staat.

Wil jezelf ook mee discussiëren over dit onderwerp. Dit kan via Twitter of Facebook op voorwaarde dat je niét in gezelschap bent van vrienden of kennissen. Dit is de hashtag: #banbye .