Jouw ‘smiley’ maakt mijn dag goed!

Emoticons blijven standhouden en er komen er almaar nieuwe bij.

Hoewel criticasters de sms- en chat-taal verfoeien als de pest, zijn de alleszeggende gezichtjes en afkortingen populairder dan ooit. Zelfs het woord ‘emoticons’ is niet meer hip, tegenwoordig noem je ze ‘emoji’s’.

Tot vandaag is het woordje ‘LOL’ de meest gebruikte afkorting in alle sms- en chatverkeer. Het wordt, jawel, al 25 jaar gebruikt (!) en iedereen weet intussen wel voor wat het staat qua gevoelensuitdrukking, maar voor welke woorden staan de letters LOL?… ‘Laughing Out Loud’! (Schaterlach).

[related-posts]

Het gekke is wel, dat momenteel twee mensen juridisch zitten te bekvechten om wié nu precies de ‘uitvinder’ is van deze lollige afkorting! De ene beweert ‘lol’ gebruikt te hebben in zijn ettelijke virtuele conversaties met zijn vriendin, de andere houdt vol de afkorting zelf te hebben voorgesteld in een lijst van een proefwoordenboek voor chatters, een kwarteeuw geleden. Ook het alom bekende ‘brb’ (‘Be right back’) zou van zijn hand zijn.

Feit is, dat vooral jongeren bijzonder creatief zijn in het verzenden van berichten. Het is bijna een competitie geworden om een boodschap over te brengen zonder ook maar één geschreven woord in te tikken. Enkel met het gebruik van emoji’s en afkortingen kan je alle kanten uit, luidt het.

Ik vraag me af hoeveel nieuwe vondsten er dagelijks door het internetverkeer gaan. Zelf onderhoud ik een haast dagelijks contact met een chatvriend. En gaandeweg hebben wij onze eigen chattaal ontwikkeld. Misschien moet ik ook overwegen om een patent aan te vragen. Want tot vandaag begrijpt niemand behalve hij mijn boodschap ‘pppp’, wat zoveel wil zeggen als ‘pipi pauze please’.