Top 10 irritante statusupdates op Facebook

vind_ik_niet_leuk

Erger jij je ook zo aan de statusupdates op Facebook? Dan zal je deze top 10 van irritante Facebookberichten zeker herkennen!

Facebook is een vaste waarde geworden in het dagelijks leven van vele mensen. Facebook was een geniale uitvinding die je in staat stelde om contact te houden met vrienden die je niet elke dag zag. Je kon de belangrijke gebeurtenissen in hun leven volgen: huwelijken, verjaardagen, nieuwe relaties en breuken, een verhuis, verandering van job, moederschap of vaderschap. Dankzij Facebook wist je zeker dat je bij de volgende echte ontmoeting geen ex-lief vermeldde dat al een half jaar historie was of een job na een pijnlijk ontslag. Maar je zal vast al gemerkt hebben dat de functie van Facebook recent heel erg is veranderd.

Facebook is een virtueel podium geworden voor ego’s. Enkele statusupdates per dag zijn vervangen door een eindeloze stroom van berichten over banale handelingen, vanzelfsprekende dagdagelijkse gebeurtenissen, oneindig gedeelde vingerwijzende afbeeldingen met bijhorende tekst en massa’s opschepperij.

Wij zetten voor u de meest irritante soorten statusupdates op een rij:

1. De ‘nood aan bevestiging’ update

Beschrijving: Update om een stelling over jezelf zo veel mogelijk te laten bevestigen door anderen.
Doel: Het verhogen van je eigenwaarde door het verzamelen van ‘likes’.
Daders: Vaak mensen die al overlopen van het zelfvertrouwen of mensen die competitieve applicaties hebben geïnstalleerd die tellen hoeveel ‘likes’ ze krijgen per post.
Voorbeeld: “Vind dit leuk als je mij aantrekkelijk vindt.”

2. De “mijn-kind-is-de-herrezen-Christus” update

Beschrijving: Frequente updates over het dagdagelijkse wel-en-wee van je nakomelingen, bij voorkeur vergezeld van al dan niet bewegend beeldmateriaal.
Doel: Mensen proberen te overtuigen dat jouw zoon of dochter toch wel bijzonder, uitzonderlijk getalenteerd, intelligent, kundig, verbaal ontwikkeld, … is.
Daders: Vaders en moeders met een laag zelfbeeld die elke dag hopen dat zoon of dochter hun onverwezenlijkte dromen zullen waarmaken.
Voorbeeld: “Ons Anna-Iphigenia had 87, 9 % op haar rapport. Wij zijn trotse ouders!”

creatieve_peuter

3. De “dit-is-mijn-mening-hierover!” update

Beschrijving: Constante stroom van gelinkte artikels uit de actualiteit met gratis ongezouten mening, bij voorkeur met betrekking tot gevoelige of controversiële onderwerpen.
Doel: Mensen duidelijk maken dat je een mening hebt over alles!
Daders: Vaak mensen die denken dat ze expert zijn in ‘alles’, terwijl ze eigenlijk van de meeste zaken een heel oppervlakkige kennis hebben. Hun meningen zijn dan ook vaak erg ongenuanceerd en voorspelbaar. En ze zijn er ook van overtuigd dat iedereen geïnteresseerd is in wat zij van iets vinden.
Voorbeeld: “In Days of the Green Dolphin vond ik de acteerprestatie van John Valuta ondermaats. De film was ook één en al special effects wat de psychologie van de personages geen eer aandeed. Het boek was, zoals altijd, weer veel beter!”

4. De ‘moraliserend prentje van de dag’ update

Beschrijving: Een illustratie van je superioriteit ten opzichte van je inferieure medemens aan de hand van een retro prentje over hoe een goed mens (zoals jij) zou moeten leven.
Doel: Mensen proberen overtuigen wat voor een prachtig mens je wel bent: intelligent, tolerant, vrijgevig, onbaatzuchtig, altruïstisch, menslievend, enzovoort.
Daders: Prachtige mensen, althans volgens hun eigen perceptie.
Voorbeeld:

moraliserende_afbeelding
Vertaling: “Het is perfect mogelijk dat ik geen oordeel vel over jou, je meningen of je levensstijl. Maar dat ik gewoon op zoek ben naar die van mezelf.”

Of neem de meest recente statusupdate van de meest typische hipster in je vriendenlijst.

5. De pretentieloos pretentieuze update

Beschrijving: Een berichtje over jezelf: je meningen, voorkeuren en interesses op een bedje van elitaire opschepperij.
Doel: Aantonen dat je als intellectueel boven de doorsnee massa uitstijgt.
Daders: Leden van de zelfuitgeroepen bevolkingselite die zich niet bezighouden met plebs.
Voorbeeld: “Sinds ik mijn doctoraat behaalde, keer ik het mainstream entertainment de rug toe en bekijk ik enkel nog abstracte toneelstukken over het leven van onbekende Tsjechische documentairemakers.”

6. De “ik-heb-een-heel-zwaar-leven” update

Beschrijving: Een biografie van zelfbeklag maar dan in stukjes op Facebook, vaak zonder (veel) leestekens (op uitroeptekens na).
Doel: Medelijden opwekken en aandacht vragen.
Daders: Mensen die denken dat hun lichaam het epicentrum is van alle mogelijke miserie op aarde en die troost zoeken op Facebook.
Voorbeeld: “God, waaraan heb ik al deze miserie verdiend! Mijn wagen is in panne gevallen in de woestijn waardoor mijn konijn dat op de achterbank zat is dood gegaan door de warmte en op de koop toe kwam ik dan nog te laat op mijn sollicitatiegesprek waardoor ik mijn droomjob als dvd-afstofster heb mislopen en onderweg naar huis werd ik ook nog eens aangerand door een pastoor met een halloweenmasker op en toen ik al die miserie weg wou eten is ook nog eens mijn spaghetti mislukt. En niemand houdt van mij!!!”

7. De “kijk-eens-mama-zonder-handen” update

Beschrijving: Een bericht over je meest recente verwezenlijkingen, vergezeld van een foto van een zelfgemaakte cupcake en een link naar je eigen “mijn-zelfgemaakte-dingen” Facebookpagina.
Doel: Erkenning en bewondering krijgen van mensen voor al je zelfgemaakte en zelf gepresteerde dingen.
Daders: Vaak ouderloze kinderen of kinderen van gedetineerden of hardwerkende ouders die denken dat heel de wereld wil weten hoeveel kilometers ze vandaag hebben gelopen. Ze proberen het gebrek aan aandacht in hun jeugd te compenseren.
Voorbeeld: “Vandaag helemaal zelf voor de eerste keer lasagne gemaakt. En al zeg ik het zelf: het was om duimen en vingers af te likken!”

8. De vage verwijzing update

Beschrijving: Een woord of korte zin posten die buiten zijn context door niemand begrepen wordt of een heel vergezochte verwijzing naar een citaat uit een bewerking van een vervolg van een parodie van een animebewerking van een graphic novel die alleen jij gelezen hebt. Soms zijn het computercodes of specifiek vakjargon.
Doel: Bewijzen aan mensen dat je heel gesofisticeerd bent en specifieke interesses hebt die niemand begrijpt of die je enkel met je beperkte clubje van insiders kan delen.
Daders: Mensen die heel veel moeite doen om zichzelf buiten de grote massa te plaatsen omdat ze zo ontzettend uniek zijn, zoals iedereen.
Voorbeeld: “Uiteraard.”

t-shirt_verwijzing

9. De “in-wat-voor-een-wereld-leven-wij-nu?!” update

Beschrijving: Het parafraseren van populaire nieuwsberichten terwijl je de feiten opblaast of verdraait, vergezeld van een boze commentaar met veel hoofdletters en uitroeptekens.
Doel: De ‘Waarheid’ verspreiden.
Daders: Wereldverbeteraars die dagelijks zo veel informatie uit verschillende bronnen verwerken dat ze alleen nog maar kunnen lezen wat ze willen lezen.
Voorbeeld: “Schandalig! Er kreeg iemand een gasboete omdat hij een prot liet in het park! Zo erg is het met de wereld gesteld mensen!!! Stop deze terreur!”

10. De “nog-zoveel-dagen-tot-belangrijke-gebeurtenis” update

Beschrijving: Een soort gedeelde Facebookagenda maar dan minder efficiënt.
Doel: Mensen proberen jaloers maken of jezelf eraan herinneren dat er in je leven genoeg is om naar uit te kijken en dat je er nog geen eind aan moet maken.
Daders: Mensen die graag benijd worden of die de dagelijkse sleur alleen kunnen trotseren als ze kunnen uitkijken naar iets leuks.
Voorbeeld: “Nog 10 dagen en ik ga naar het concert van Helmut Lotti!”

[highlight color=’white’ backcolor=’#ff0000′]En wat met de leuke statusupdates?[/highlight]

Als je eenmaal goed bent geworden in het herkennen van dit soort irritante statusupdates, zal je ontdekken dat er nog weinig berichten overblijven die niet irritant zijn en wat nog veel irritanter is: dat je na een tijd zelf zulke irritante dingen gaat delen! Gelukkig ben je tolerant en gesofisticeerd genoeg om daarmee om te gaan, wat je van al dat plebs niet kan zeggen. Maar zoveel irritante berichten elke dag, dat heb je toch niet verdiend. Waar gaat de wereld toch naartoe met al die ergernissen. Misschien dat een zelfgemaakte pizza je zenuwen kan kalmeren. Binnen 7 dagen vertrek je gelukkig alweer op skivakantie. En Henna-Bloem kan al alleen op haar potje. Dat is toch ook positief!

Like als je dit artikel leuk vindt!