Geen food selfies meer!

Franse chef Alexandre Gauthier wil een einde maken aan de food selfies.

Chef Alexandre Gauthier heeft een suggestie voor alle bezoekers in zijn sterrenrestaurant La Grenouillère: eten.

De sterrenchef heeft opgemerkt dat de meeste klanten meer geïnteresseerd zijn in het nemen van foto’s van het eten dan het daadwerkelijk opeten van de gerechten.

Hij zegt: “Vroeger kwamen de gasten en namen ze foto’s van zichzelf en hun familie, hun grootmoeder, wie dan ook, als souvenir.  Nu nemen ze foto’s van de gerechten, zetten het op Facebook of Twitter en geven commentaar.  En dan is hun eten koud.”

Alexandre Gauthier is niet de enige die protesteert.  De gastronomische grootmeesters in het land van de haute cuisine willen een minirevolutie ontketenen met als doel dat de restaurantbezoekers hun smartphones neerleggen en hun bestek weer oppakken.

[highlight color=’white’ backcolor=’#ff0000′]In Gauthier’s restaurant La Grenouillère, staat er zelfs een pictogram van een fototoestel met een streep erdoor op het menu.[/highlight]

Dit betekent niet dat er geen foto’s genomen mogen worden in het sterrenrestaurant.  Al wat Gauthier wil, is dat mensen in het heden leven.

“Tweet op voorhand over het gerecht, tweet er nadien over, maar daartussen: stop en eet.  Op restaurant gaan, zou een leuk moment moeten zijn dat je deelt met ons, niet met het sociaal netwerk.  In plaats van te genieten van dit moment, zijn ze elders.”

“Sommige mensen komen van Londen of Parijs om hier te eten, velen rijden twee à drie uur tot hier.  Het enige dat we vragen is om even de sociale media links te laten liggen, enkel tijdens het eten.”

Chef Gilles Goujon van L’Auberge du Vieux Puits in Zuid-Frankrijk heeft een andere reden om te protesteren tegen de food selfies.  Volgens hem bederven ze de ervaring voor andere gasten.  “Het neemt het verrassingseffect weg.  Het is moeilijk om het te verbieden.  Ik zoek nog naar een goede zin om op te schrijven, maar ik heb de juiste woorden nog niet gevonden die niet te shockerend zijn.”

Vorige maand schreef de New York Times al dat enkele restaurants in Manhattan hun gasten verbieden om hun eten te fotograferen.  Dit was naar aanleiding van een bezoeker die flexibele statieven bijhad en op stoelen stond om de gerechten in vogelperspectief te kunnen trekken.

Foto: cuisineenchoeur