Wat na de Facebookscanner? 6 tips om jouw profiel beter te beveiligen

Sociale media.

Dinsdagmiddag ontstond de nodige commotie nadat ethisch hacker Inti De Ceukelaire een tool online had geplaatst waarmee je zelfs het Facebookprofiel van iemand kan bekijken waar je niet bevriend mee bent of die je geblokkeerd heeft.

Eén misverstand over de Facebookscanner kunnen we al meteen uit de wereld helpen: wie niet bevriend is met iemand krijgt via deze tool opmerkelijk minder resultaten dan iemand die wel bevriend is met de persoon die je door de scanner haalt. Wie zijn profiel sowieso al goed afschermde (voor vrienden en/of voor niet-vrienden) hoeft nog niet heel hard te panikeren. Want we gaan er toch vanuit dat je niemand in jouw vriendenlijst hebt staan waarvan je het niet wilt.

Toch zal de Facebookscanner altijd resultaten boeken, ook bij mensen waarmee je niet bevriend bent. Je kan zelfs in één oogopslag zien van welke geheime groepen die persoon lid is op Facebook en dat is best wel akelig. Je kan er ook met gemak terug foto’s ophalen waarvan jij dacht dat ze zelfs helemaal niet meer op Facebook stonden omdat je ze van jouw tijdlijn verwijderd had, maar die beelden blijven dus wel degelijk bestaan, tenzij je ze helemaal wist.

[related-posts]

Dus, wat is de conclusie? Ja, de Facebookscanner drukt ons met de neus op de feiten. Wie een vriend door de scanner haalt zou wel eens kunnen verschieten welke resultaten allemaal verschijnen. Wie een niet-vriend door de scanner haalt krijgt ook resultaten, zelfs al is het maar beperkt, het zijn er sowieso te veel, aangezien je géén vriend met die persoon bent. Volledige privacy op sociale media? Vergeet het, wees dus voorzichtig wat je online deelt. Of kuis jouw profiel (met terugwerkende kracht) eens deftig op.

(lees verder op de volgende pagina met welke 6 tips je jouw profiel beter kan beveiligen)