De kracht van muziek na 22 maart

Troost en hoop.

Dat muziek zalvend kan werken, werd nog maar eens duidelijk na de aanslagen in Brussel op 22 maart. Tussen alle verstomming en verdriet, sprak de muziek. Zo was er de onbekende jongeman die, als eerbetoon aan de slachtoffers, op het Beursplein in Brussel cello speelde. In Van Gils & Gasten bracht Bart Peeters het protestlied ‘Zonder liefde kan de hemel niet bestaan’.

Ook internationaal bekende sterren dachten aan Brussel tijdens hun optredens.  Lara Fabian trad die avond op in Marseille en begon haar optreden met ‘Voir un ami pleurer’ van Jacques Brel. Ze droeg het lied op aan Brussel. Adèle bracht een tribuut aan Brussel met haar cover ‘Make you feel my love’. Verbazend eigenlijk, hoe muziek een zaal zo stil kan maken.

Video: “Adele haar tribuut aan Brussel”:

https://youtu.be/F0rirGr-oIE


De gewone burger vond eveneens troost en hoop in muziek. Net zoals bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, werd ‘Imagine’ van John Lennon verschillende keren gedeeld op sociale media. Na zoveel tijd, blijft Lennon met zijn vredesboodschap het meest geschikt om te reageren op wreed geweld.

Video: “Imagine – John Lennon”:


Ook ‘Beats of Love’ van de vroegere Belgische groep Nacht und Nebel zal vanaf nu altijd verbonden zijn met de aanslag. De tekst van de song werd in krijt op de stoepen van Brussel neergepend. Op Twitter deelde Studio Brussel een stuk van de lyrics samen met een illustratie van het Atomium en een vredesteken. De afbeelding werd vervolgens massaal gedeeld.

Video: “Beats of Love – Nacht und Nebel”: