Check hier of jouw e-mailadres gehackt is

0
665

Virtuele criminelen.

Computerexperts hebben woensdag een tweede wereldwijde cyberaanval ontdekt. De eerste viel nog enigszins mee, maar deze is veel groter en zou nu al honderdduizenden computers hebben geïnfecteerd.

Hoe weet je nu of je een slachtoffer bent? De computer van de gebruiker begint dan wel trager te werken, voor de rest krijg je geen duidelijke aanwijzingen, wat het extra moeilijk maakt om de aanval te ontdekken.

Volgens een Amerikaanse veiligheidsadviseur zijn 150 landen getroffen door de cyberaanvallen. De hackers hebben meer dan 550 miljoen e-mailadressen, log-ins en paswoorden buit gemaakt en gelekt op het internet. Daardoor zou jouw e-mailadres zomaar eens voor iedereen met slechte bedoelingen toegankelijk kunnen zijn.

(lees verder op de volgende pagina hoe je eenvoudig kan checken of jouw e-mail gehackt is)

Door op deze link te klikken en jouw e-mailadres in te voeren, kan je ontdekken of jij ook bij de slachtoffers hoort. Als dat het geval is, verschijnt de melding Oh no — pwned! in beeld. Het systeem meldt op hoeveel plaatsen en welke websites jouw gegevens zijn gehackt.

Als je getroffen bent, maar het gevoel hebt dat niemand jouw e-mail al heeft overgenomen, kan je toch best zo snel mogelijk van paswoord veranderen. Jouw gegevens liggen immers zomaar voor het oprapen voor cybercriminelen. Met een beetje pech pikken ze jouw e-mailadres eruit om op zoek te gaan naar bankgegevens e.d.

Een sterk wachtwoord is ééntje met minstens 12 tekens en een combinatie van hoofdletters, kleine letters en cijfers. Vermijd ook voor de hand liggende dingen zoals de naam van jouw kind, lief, huisdier of favoriete sportclub.

GEEN REACTIES