ZIEN: zo ziet het koppeltje uit jeugdfilm ‘Abeltje’ er nu uit

Abeltje en Laura.

Stap nooit in een lift waarin een liftjongen staat die eruitziet alsof hij zin heeft in wat kattenkwaad. Voor je het weet, drukt hij immers op het verboden groene knopje en vliegt de lift met inzittenden door het dak van het gebouw de wijde wereld in. Toch als je het jeugdboek van Annie M.G. Schmidt mag geloven. Het hoofdpersonage, Abeltje, is een jongen die nogal veel problemen ondervindt op school en regelmatig moet nablijven. Zijn moeder heeft er genoeg van en besluit dat hij niet meer naar school mag. Hij kan beter een baantje zoeken. Ondanks zijn jonge leeftijd vindt hij dat baantje ook, als liftjongen in warenhuis Knots.

De rest van het verhaal herinner je je misschien nog. De vier inzittenden van de reizende lift, Abeltje, Laura, Meneer Tump en juffrouw Klaterhoen, komen in de zotste avonturen terecht. Ze crashen neer in New York, moeten vluchten voor een radeloze moeder die denkt dat Abeltje haar verloren zoon Johnny Cockle-Smith is, komen in het opstandige Zuid-Amerikaanse land Perugona terecht waar ze Johnny terugvinden, vallen uiteindelijk met hun lift in een vulkaan en raken, na al die gevaren te hebben doorstaan, wonder boven wonder toch weer thuis.

Video “Trailer Abeltje”:

In 1998 werd het verhaal verfilmd. Ricky van Gastel, toen nog een gastje van 11 jaar, vertolkte de rol van Abeltje. Laura, zijn vriendinnetje werd gespeeld door Soraya Smith. De twee kindacteurs veroverden zonder moeite de harten van de kijkers met hun prille liefde. Maar wat had het leven verder in petto voor de twee jongelingen? Acteren ze nog altijd?

(lees verder op de volgende pagina om te zien wat er van Abeltje en Laura geworden is)