Wist jij dat er een geheim appartement is in de Eiffeltoren?

En het is prachtig!

Toen op 6 mei 1889 de Eiffeltoren de deuren opende voor het publiek – ter ere van de 10e wereldtentoonstelling – wisten heel weinig mensen dat de toren eigenlijk ook iemand huisvestte. Helemaal aan de top was er voor ontwerper Gustave Eiffel een klein appartement gebouwd. Hij gebruikte het om tot rust te komen en te reflecteren over het leven. Hoe kon het ook anders, met zo’n fantastisch uitzicht over de lichtstad! Heel af en toe nodigde hij vrienden uit zoals Thomas Edison, met wie hij filosofische discussies aanging, en componist Charles Gounoud, die op de vleugelpiano kwam spelen.

eiffel-tower-2-664x491


De Parijse elite was echter groen van jaloezie. Ook zij wouden zo’n appartement dat ver verwijderd was van het lawaai en de drukte van de stad, en toch heel dichtbij was. Helaas voor hen stelde Eiffel zijn appartement niet te huur.

ijef


Het appartement was jarenlang gesloten voor publiek, maar sinds 2015 kunnen bezoekers toch een kijkje binnenin nemen. Er is geen enkele verandering doorgevoerd, dus het appartement kan in zijn oorspronkelijke staat gezien worden.