Will Tura gaat geleidelijk stoppen met optreden

Will wil op zijn 75ste meer tijd hebben voor zijn gezin.

Ik vermoed dat Tura’s vrouw, Jenny, ‘Eenzaam zonder jou’ meer heeft gezongen dan haar eigen man. Will Tura is immers al 50 jaar onderweg, van de ene opname naar de andere, van het ene optreden naar het andere. En al 10 jaar zegt hij tegen zijn Jenny dat hij zal stoppen op het hoogtepunt van zijn carrière. Op 2 augustus wordt Arthur Blanckaert precies 75 jaar en vanaf dan wil hij onder die naam terug gewoon door het leven wandelen.

Gisteren verbaasde Will Tura vriend en vijand door in het vtm nieuws te verkondigen dat hij het meent, dit keer. Het woord ‘stoppen’ liet hij zich niet ontvallen, hij had het over ‘rustig uitbollen’. Op zijn verjaardag geeft hij nog een groots en feestelijk concert in zijn geboortestad Veurne -dat overigens door de vrt zal worden uitgezonden- en daarna last hij een lange pauze in. De volgende jaren zal hij nog wel sporadisch optreden, maar het aantal live concerten wil hij tot een minimum herleiden.

“Als je 75 bent, moet je niet zeggen dat je nog voor 10 jaar plannen hebt,” zegt hij zelf, “Jenny en ik zijn nog gezond en daar willen we nu eens voluit van kunnen genieten. Jenny verdient dit ook na al die jaren dat ze mij heeft gekoesterd en geholpen!”

Will Tura heeft een merkwaardige carrière doorlopen. ‘Tuurke Blanckaert, de jodelende cowboy‘ was pas 9 wanneer hij de eerste keer werd geboekt. De jonge zanger ontpopte zich als een getalenteerd imitator van Gilbert Bécaud en Nat King Cole. Hij was 15 toen hij een job als gitarist kreeg aangeboden bij Freddy’s Dansorkest.

[related-posts]

Will Tura brak in 1962 door bij het grote publiek met de hit ‘Eenzaam zonder jou’ en schreef nadien een ellenlange lijst klassiekers. In de tijdspanne van 53 jaar bracht hij ongeveer 140 albums uit en componeerde hij meer dan 500 songs. Zijn palmares is indrukwekkend en ook de officiële erkenningen die hij kreeg zijn niet min. In 1995 werd hij benoemd als ‘Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen’, in 2001 werd hij door koning Albert II geridderd, en medio 2007 werd bekend dat Tura de gouden erepenning van het Vlaams Parlement voor het genre lichte Vlaamse muziek kreeg toegewezen.

Tura heeft twee kinderen, David en Sandy, maar ‘opa’ is hij nog niet. Misschien wordt hij dit binnenkort wel en is dàt de reden van zijn beslissing om ‘meer tijd te maken voor zijn gezin’?…

Deze opname dateert van februari 2014, toen Tura’s song ‘Ik mis je zo’ werd opgenomen in De Eregalerij van Radio 2.

Video Will Tura – Ik mis je zo: