VRT wil werk maken van het Eurovisiesongfestival 2016

Slechts 5 Vlaamse artiesten komen in aanmerking voor de preselectie.

Het leek wel of de vrt heeft onze recensie over het voorbije Eurovisiesongfestival gelezen. In onze slotbeschouwing suggereerden we dat de zender maar gauw werk moest maken van een pasklare formule om volgend jaar een gelijkwaardige inzending als Wallonië dit jaar (Loïc Nottet, ‘Rhythm inside’) naar Stockholm te sturen. En wat blijkt? Enkele vrt-producers zaten al samen aan tafel en wisten dit weekend al te vertellen dat de preselectie compleet anders zal verlopen dan het vertrouwde ‘Eurosong’-concept. In 2014 koos èn de Vlaamse jury èn de Vlaamse kijker voor ‘Mother’ van de… Waalse zanger Axel Hirsoux. En dit bleek bij nader inzien niet zo’n beste keuze.

“We kiezen niet voor een interne aanduiding maar voor een formule op Eén waarin 5 artiesten centraal staan,” lichtte de vrt-woordvoerder toe. Eén zal hiervoor zelf actief op zoek gaan naar geschikte artiesten en songs. Hopelijk heeft de vrt dan de nodige lessen getrokken uit het voorbije liedjescircus en voelen ze ook aan dat vernieuwende eigentijdse songs en sounds de bovenhand halen op ballads en overdreven spektakelacts.

[related-posts]

Voor zo ver we de ‘mededeling’ van de vrt hebben begrepen, putte men de inspiratie voor deze formule uit de verbluffende vtm-uitzendingen van ‘Liefde voor Muziek’, waarin Christoff, Stan Van Samang, Tom Helsen, Guy Swinnen, Kate Ryan en Slongs Dievanongs elkaars liedjes interpreteerden. Elke uitzending was een vat vol verrassingen en de muzikale ontmoeting tussen verschillende genres leverde zowaar enkele hitjes op. ‘Goeiemorgend, Goeiendag’ is daarvan de meest bekende. Een song van… Slongs Dievanongs, jawel!


Voor mijn part mag Stan één van de uitverkoren artiesten zijn, maar dat mag Slongs ook. En wie mag volgens jou tot het vijftal behoren? Laat het ons weten!

Noot: artiesten en songwriters die zich spontaan als kandidaat willen aanbieden kunnen dit via eurosong(at)een(punt)be .