Topdokters: “Potverdorie, mijn beroep is kinderen helpen, maar mijn dochter heb ik niet kunnen redden”

Openhartig moment.

Eén van de betere series op VIER op dit moment is absoluut Topdokters: de documentairereeks over enkele van de beste dokters in België. Daarin wordt onder andere kinderchirurg Dr. Erwin Van Der Veken gevolgd. In België zijn er slechts 25 kinderchirurgen. Van Der Veken is dan ook actief in verschillende ziekenhuizen. Het is dus niet moeilijk om te raden waarom hij ook wel ‘the flying doctor’ genoemd wordt. Op kinderchirurgie wordt vaak wat neergekeken, maar dat vindt hij niet terecht.

“Ik heb het gevoel dat kinderchirurgie soms minder au sérieux wordt genomen. Zeker als het over de banale pathologieën gaat, zoals bijvoorbeeld besnijdenissen, liesbreuken of niet ingedaalde testikels. Soms worden wij de besnijders genoemd, maar we doen toch ook heel veel andere dingen.”

VIDEO: Soms worden wij kinderchirurgen de ‘besnijders’ genoemd

 

Dr. Van Der Veken voert zijn job met veel passie en humor uit en altijd in functie van het kind. Dat is ook waarom zijn hoofddeksels vrolijke prints bevatten. Je ziet hem rondlopen met aapjes, bomen, bloemetjes, kleurtjes of strepen op zijn hoofd, maar nooit gewoon in het groen of wit. Toch vraagt het een inspanning om die vrolijkheid op zijn werk te blijven uitstralen. Zijn beroep confronteert hem immers iedere dag met een zware situatie uit zijn privéleven.


(bekijk Van Der Vekens getuigenis op de volgende pagina)