Toots Thielemans wordt vandaag 93 jaar

Tijd dat jong Vlaanderen zijn uitzonderlijke talent ontdekt!

Als je hem niet kent, is dit ontegensprekelijk een gat in je cultuur. Maar het is nooit te laat om met deze artiest kennis te maken. En toch heb je onbewust al werk van hem gehoord want dit aantrekkelijke deuntje weerklonk in een recent verleden ontelbare keren door je huiskamer:

Inderdaad, Toots Thielemans componeerde deze song die de generiek van Witse ondersteunde en speelde ook zelf de partij in voor mondharmonica, het kleinood waarmee hij wereldberoemd werd. In de lijst van De Grootste Belg aller tijden staat hij op de 20ste plaats.

Ondanks zijn naam en faam is Toots een bijzonder bescheiden man, hoewel hij in 2001 door koning Albert II tot baron verheven en in Vorst werd een straat naar hem genoemd: de Toots Thielemansstraat. Maar dit betekent niets in vergelijking met de talrijke onderscheidingen die hij in het buitenland op zijn naam schreef. In 2009 werd hij in de Verenigde Staten uitgeroepen tot beste jazzmuzikant en mocht hij de felbegeerde Jazz Master Award in ontvangst nemen.

[related-posts]

Wereldwijd werd Toots beschouwd als de meest briljante mondharmonicaspeler en in die hoedanigheid vind je zijn naam terug op de albums van de meest uiteenlopende muziekgroepen en bands, zangers en zangeressen van wereldniveau. In elk muziekgenre vond Toots zijn weg en vaak had hij niet eens een partituur nodig, want Toots was een genie in het improviseren. Zijn belangrijke bijdrage aan de filmmuziek van ‘Midnight Cowboy’ (1969) speelde hij letterlijk en figuurlijk uit het vuistje nadat hij de onafgewerkte film thuis 3 keer had bekeken!

Behalve mondharmonicaspeler is Toots ook een begenadigd gitarist en kan hij op een onnavolgbare manier ook met de mond fluiten.