Slechts een handvol acteurs komt rond

Meerderheid van Vlaamse acteurs moet bijklussen.

Terwijl iedereen ervan uitgaat dat het bijzonder goed gaat met de Vlaamse films en fictieseries op tv, blijkt dat slechts een klein percentage van de professionele acteurs op jaarbasis voldoende verdient om goed te kunnen leven. “En dan mag je al niet te zot doen!”, zegt Koen De Bouw, toch wel één van de meest gevraagde acteurs in Vlaanderen.

De overgrote meerderheid van de Vlaamse acteurs en actrices moet herhaaldelijke periodes in het jaar gaan stempelen of heeft een bijjob die doorgaans niets met hun beroep te maken heeft. Dit blijkt uit een sociologisch onderzoek van de Universiteit Gent dat Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege, heeft laten uitvoeren.

Vaste contracten van lange duur zijn alleen weggelegd voor acteurs die deel uitmaken van de vaste cast van tv-soaps zoals ‘Thuis’ en ‘Familie’. Zij genieten ook van alle voordelen die een doorsnee werknemer heeft.

[related-posts]

Alle andere, zowel jonge als oudere acteurs, hebben alle moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Nochtans ondergingen de meesten na hun humaniora een opleiding van 4 jaar voor ze aan hun ‘carrière’ begonnen. Noodgedwongen komen ze nu aan de bak als ‘freelancer’ en werken ze op basis van een bediendencontract van bepaalde duur. Dit kan een opdracht zijn van één dag tot enkele maanden.

In bijna alle gevallen worden repetities of het instuderen van teksten niet vergoed. Bovendien blijkt dat actrices gemiddeld 20% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. De meerderheid geeft ook toe dat ze zelden of nooit wordt opgeroepen voor een auditie.

Zullen we het een volgende keer eens hebben over de gages van Amerikaanse acteurs en actrices?