Portugal wint Songfestival, maar Moldavië steelt show met aanstekelijk deuntje en dansje

Hey mamma.

Afgelopen zaterdag vond in Kiev het 62ste Eurovisie Songfestival plaats. Portugal won met de melancholische jazz ballade Amar Pelos Dois van Salvador Sobral. Het liedje werd geschreven door zijn zus Luisa, een bekende zangeres en componiste in Portugal. Amar Pelos Dois betekent zoveel als Liefhebben voor Twee en kon iedereen beroeren.

De familie Sobral is van adellijke afkomst en het feit dat Salvador lijdt aan een hartkwaal gaf het nog een extra betekenis. Hierdoor moest zijn zus hem vervangen tijdens de repetities en na de winst bracht hij het nummer zelfs in duet met haar. “Ik hou niet van fastfoodmuziek zonder doel, mijn liedjes moeten een betekenis hebben, ik zing met mijn hart”, was zijn duidelijke boodschap.

Wie niet van een rustige ballade houdt, kon zich zeker vinden in Hey mamma van Moldavië, dat op een verdienstelijke derde plaats eindigde, net voor België. De groep Sunstroke Project zette de hele zaal op stelten met een aanstekelijk deuntje en bijhorende danspasjes. Zij lijken dan misschien ook wel meer dan de winnaar op weg naar een zomerhitje.

Video: Portugal wint Songfestival, maar Moldavië steelt show met aanstekelijk deuntje en dansje

(lees verder op de volgende pagina voor het liedje van winnaar Portugal)