Marc Coucke, duivel-doet-al

Mark Coucke zingt "Op de vissersmarkt".

Vorig jaar gaf hij de eersteklassevoetbalclub KV Oostende met al zijn zakelijke creativiteit en zijn portemonnee nieuwe impulsen en probeert nu op allerhande manieren ook de supporters te blijven enthousiasmeren. Morgen pakt hij uit met een nieuwe stunt.

Voor de aftrap van de belangrijke thuismatch tegen Waasland-Beveren zal hij proberen het publiek op te warmen door op de middenstip van het veld te gaan staan en er het authentieke visserslied te zingen, in het dialect nog wel: ‘Op de vismarkt’.

Mark Coucke zingt "Op de vissersmarkt".
Mark Coucke zingt “Op de vissersmarkt”.

Het is een nummer van d’Ostensche zangeres Lucy Loes, die zich vanaf de jaren ’80 in West-Vlaanderen ontpopte tot ‘de koningin van het visserslied’. Niet toevallig was haar vader schipper van de reddingsdienst.

Via hem en haar tante geraakte zij in de ban van de oude vissersliederen en blies ze nieuw leven in met haar eigenzinnige vertolkingen. Zij was een late roeping – ze begon pas op haar 50ste in het openbaar op te treden- maar tot haar dood in 2010 was ze ‘wereldberoemd’ in West-Vlaanderen.

Ook Marc Coucke is niet ver meer af van de vijftig, maar of hij de nieuwe ‘koning van het visserslied’ wordt, is maar zeer de vraag. Hij heeft alvast zijn voorzorgen genomen voor morgenavond.

Bij het betreden van het stadion krijgt iedereen de tekst van het lied in handen en het is de bedoeling dat alle aanwezige supporters het lied meezingen, van zodra Coucke zijn eerste noten op de juiste toonhoogte probeert te krijgen.

Lucy Loes zelf noemde het visserslied destijds de Oostendse Brabançonne, maar de achterliggende gedachte van Marc Coucke is, om het vanaf morgen te herdopen tot hèt clublied van KV Oostende.

Lucy Loes “Op de vissemarkt zienk geboren”: