Kate Bush, terug van weggeweest

Britse zangeres stond gisteren na 35 jaar terug op de planken.

Ik was een twintiger en net als zo vele leeftijdgenoten was ik bijzonder onder de indruk van een Britse zangeres die plots als een engel uit de hemel kwam vallen. Bijna letterlijk, want de muziek en vertolkingen van Kate Bush waren zo uniek en vernieuwend, dat je oren en je ogen niet wisten waar ze het hadden. Ik had ook het genoegen haar destijds live aan het werk te zien in theater Carré in Amsterdam. Een onvergetelijke ervaring!

Kate Bush, nu 56 jaar, was nog geen 19 toen ze hoge ogen gooide met het nummer ‘Wuthering Heights’. Voor deze song schreef ze zelf én de muziek én de tekst en zat ze mee aan de studioknoppen als producer. Maar pas écht ontwapenend was ze, toen ze op de planken verscheen. Ze was niet alleen een pittige verschijning, ze vertolkte haar liedjes op een nooit geziene mime-achtige, theatrale manier. De briljante videoclips van haar songs werden op zowat alle tv-zenders ter wereld vertoond. Als je ze in de context van deze tijd zou plaatsen, waren ze wellicht goed voor een aantal miljoenen views op internet.

[related-posts]

Niemand weet echt waarom, na haar (enige) concerttournee, ‘The Tour Of Life’ (1978-1979), hield Kate de showbizz voor bekeken en leefde ze teruggetrokken op een eiland. Af en toe dook ze nog wel eens de studio in, o.a. om een duet met Peter Gabriel de hemel en de hitlijsten in te zingen, ‘Don’t Give Up’. Maar intussen heeft de showbizzmicrobe haar kennelijk weer te pakken. Toen ze in maart van dit jaar aankondigde dat ze na 35 jaar opnieuw een concertreeks van 20 optredens had gepland, waren de tickets binnen een kwartier uitverkocht.

En gisteren was er dus de première in het Londense theater Hammersmith Apollo, precies dezelfde zaal waar ze in 1979 haar laatste publieke optreden gaf. Al in de vroege uurtjes bezocht ik vanmorgen de Londense beeldverslagen, kranten- en showbizzsites, op zoek naar recensies. En die zijn niet bepaald positief, om niet te zeggen verpletterend. Muziekliefhebbers en recensenten voelden zich bekocht, vooral omdat Kate Bush niet één van haar vroegere hits liet herbeleven. De waarheid is, dat haar stembereik deze songs niet meer aankan. En ook haar overtollige kilo’s laten het niet meer toe een sprankelende choreografie ten tonele te brengen.

[related-posts]

Fans van het eerste uur kijken hier dwars doorheen en dit was ook te horen aan de klankband die de tv-verslagen begeleidde: Kate Bush werd door háár publiek alvast onthaald op meer dan een droog applausje. Oma’s aan de top, nietwaar?…

Voor wie nog wil genieten van de unieke clips die Kate Bush destijds realiseerde, moet alvast deze songs beluisteren: