Game of Thrones herbegint en hier is alles wat je moet weten

In een notendop.

Het zevende seizoen van Game of Thrones is zondag begonnen en vol verwachting klopt ons hart. Na zes seizoenen met onverwachte moorden en adembenemende plotwendingen hopen we nu op een aanloop naar het einde van het verhaal. Wie zal de strijd om de troon winnen?

Natuurlijk is er tijdens die zes seizoenen zo ontzettend veel gebeurd dat het moeilijk is om meteen weer te kunnen volgen. Het eerste seizoen leek nog zo lang geleden. Weet je nog hoe alle Starks nog jong én in leven waren? En hoe ze wolven hadden om mee te spelen? Herinner je je nog hoe je geen medelijden had met Theon Greyjoy? Of toen we dachten dat the red wedding het gruwelijkste was dat kon gebeuren? Ah, die goede oude tijd.

HBO heeft een korte compilatievideo gemaakt waarin ze de belangrijkste gebeurtenissen van seizoen 1 tot en met 6 op een rijtje zetten. Het is goed om ons geheugen even op te frissen, nietwaar? De video begint met de stem van Ned Stark die vertelt dat King’s Landing een gevaarlijke plaats is. Winter is coming, horen we hem voor de eerste keer voorspellen. Daarna zien we hoe de familie Stark splitst en elk een eigen weg opgaat. Vervolgens zijn we in King’s Landing. Robert Baratheon gaat dood – die waren we by the way al helemaal vergeten! – en Joffrey bestijgt de troon. En dan begint al het drama pas.

Daarnaast toont de video de evolutie van de belangrijkste personages. Bijvoorbeeld hoe Daenarys de top bereikt, van Khaleesi tot Koningin/moeder van draken/heerseres van (bijna) fucking heel de wereld. En John Snow mag natuurlijk ook niet vergeten worden. De video toont hoe hij eerst behandeld wordt als bastaard in een koud kasteel en daarna de zeven koninkrijken moet redden tegen bevroren zombies. Wie zien zijn ontmoeting met Ygritte nog eens terug en hoe hij zijn ode van de nachtwacht verbreekt door seks met haar te hebben. We zien hoe hij daarna vermoord wordt door de andere mannen van de nachtwacht, omdat ze zijn bazig gedrag beu zijn én hoe hij erna weer tot leven gewekt wordt door de zwarte magie van Melisandre. Weet je het weer?

In diezelfde vijf minuten toont HBO ook nog de evolutie van Bran Stark, Arya Stark en Cersei. Bizar genoeg komt Sansa Stark, die vermoedelijk een sterk karakter wordt in dit seizoen, helemaal niet in beeld. Is dat goed nieuws? Is dat slecht nieuws? Geen idee! Maar we kunnen niet wachten om te zien wat HBO voor haar in petto heeft.(Bekijk de recap van HBO op de volgende pagina)