Ex-omroepster en Miss België riskeert 1,5 jaar cel

Het gaat om een Thais koppel dat na de tsunami van 2004 naar België werd gelokt met een rooskleurig jobaanbod. “Er werd voor hen een toeristenvisum geregeld, dat slechts drie maanden geldig was, en ze werden aan het werk gezet in de villa van het koppel Fijen-Van Cauwenbergh in Wemmel”, lezen we in Het Laatste Nieuws.

“De vrouw moest eerst enkel op de kinderen passen maar nadien ook koken en poetsen en de man ging eerst aan de slag als chauffeur voor de familie en nadien als tuinman. Ze kregen de beschikking over een flat in Schaarbeek en een scooter maar moesten lange dagen werken, zes dagen op zeven en continu ter beschikking staan van de familie. Daarvoor kregen ze zogezegd een loon maar dat werd vaak geheel of gedeeltelijk ingehouden, zogenaamd om kosten te vergoeden.”

“Uiteindelijk hebben die mensen bijna twee jaar zowat gratis gewerkt, wat een vorm van mensenhandel is”, concludeert de arbeidsauditeur. Behalve de celstraffen riskeren ze in totaal ook een boete van meer dan 100.000 euro.

Volgens de advocaat van het koppel Fijen-Van Cauwenbergh, die momenteel in de VS wonen, wilden ze de mensen uit Thailand alleen maar helpen na de vreselijke tsunami van 2004. Het vonnis valt op 20 december.