Eurovisie Songfestival, tweede halve finale

Spanning troef, maar Oostenrijk gaat naar de finale!

Al maanden werden er pagina’s volgeschreven over de inzending van Oostenrijk. De ‘vrouw met baard’ haalde de wereldpers en vooral de visuele media pakten gretig uit met de looks van de zanger(es) Conchita Wurst. Al even dubbelzinnig en mysterieus als zijn/haar naam luidde de titel van de song: ‘Rise like a Phoenix’.

Eerlijk gezegd keek ook ìk uit naar de verschijning van deze ‘rariteit’ tijdens de tweede halve finale het Eurovisie Songfestival. En wellicht was ik ook even verrast als jij: dit is een verdomd goed nummer en ‘dat mens’ kan ontzettend goed zingen! Bovendien werd de travestiet bijzonder mooi in beeld gebracht en ging je al na 20” mee op in de vertolking van het lied.

Video Eurosong 2014 – Conchita Wurst met “Rise like a Phoenix”:

[related-posts]

Nog voor de bekendmaking van de finalisten wist Peter Van de Veire ons te vertellen dat Wit-Rusland hun tv-captatie van het festival onderbrak en de Oostenrijkse bijdrage niét had uitgezonden. Straf!

Dus was het uitkijken naar hoe andere landen dit vertoon tolereerden en was het wachten tot de tiende en allerlaatste finalist werd bekendgemaakt: Oostenrijk! In de zaal barstte een oorverdovend applaus los.

Het is nu uitkijken naar de finale. Conchita Wurst is ongetwijfeld een kandidaat-winnaar. Gaat Wit-Rusland het aandurven om haar weer te censureren? Wit-Rusland zit namelijk ook zelf in de finale!