Dubbele voornamen zijn in!

Zou je het zelf wel leuk vinden?

Ann Lemmens, tv-presentatrice van vtm, beviel onlangs van een flinke dochter die ze… Zappa Rosa doopte. Zonder koppelteken. Het toekennen van een dubbele voornaam lijkt wel een rage te worden. En zelfs een drievoudige voornaam is niet meer ongewoon. Sofie Dumont -de vaste chef-kok van vtm- beviel vorig jaar van een meisje dat voluit Grace Lio Summer als voornaam meekreeg.

In BV-land zijn er voorbeelden zat van dubbele voornamen. Axel Merckx is de trotse vader van Athina Grace én Axana Taylor, Geena Lisa de moeder van Yaro Nesta en Zion Noah, Karel Deruwe de papa van Emilia Lemoni en Poppe-Louis en radiopresentatrice Ann Reymen noemde haar honnepons Mina Monroe en Pixie Lolita. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

[related-posts]

In een niet zo ver verleden moesten voornamen officieel worden erkend en kon het gemeentebestuur bepaalde namen zelfs weigeren, om de eenvoudige reden dat ze niet bestonden. Hoewel, toen al bestonden dubbele voornamen, al klonken ze minder excentriek: Jean-Luc, Jean-Marie, Marie-Rose, Marie-Louise,… Mét koppelteken. Opvallend is dat deze kinderen in een later stadium een andere roepnaam kregen. Het woord spreekt voor zichzelf: een ‘roepnaam’ is bij voorkeur kort en krachtig.

Ook bijnamen waren niet uit den boze, kwestie van de dubbele voornaam niet te hoeven vernoemen. Ik herinner mij hoe ene Jean-Claude destijds in mijn klas zat en die werd steevast ‘Klootje’ genoemd. Beetje pijnlijk voor die jongen, maar kon híj het helpen?

[related-posts]

De pasgeboren baby heeft zelf geen enkele inspraak bij de keuze van zijn/haar naam. Als ik de huidige geboorteaankondigingen lees, denk ik vaak: ‘Hoé komen ze daarbij?’. Onbewust zie ik dan een kibbelend koppel voor me, elk met een eigen voorkeur voor een bepaalde naam en om de kerk in het midden te houden, bedeelt men de baby dan maar met twee à drie voornamen. Het klinkt als een excuus: ‘We raakten er samen niet uit!’…

Wordt er wel echt nagedacht over het latere effect dat jouw dochter zal ervaren als zij levenslang moet doorgaan als ‘Grace Lio Summer’ of ‘Pixie Lolita’? En zou jij het zelf leuk vinden als je Poppe-Louis heet?… Een bijnaam of roepnaam ligt zó voor de hand.

Noot: sinds de procedure is vereenvoudigd, dienen in ons land ongeveer 2.000 mensen per jaar een verzoek in om hun voor- en/of familienaam te veranderen. En daar hebben er velen tot 500 euro voor over!…