De 5 coolste Hollywood-clichés

Sommige dingen blijven altijd leuk!

Hollywoodfilms krijgen vaak het verwijt dat ze barsten van de clichés. Hoe vaak gebeurt het niet bij het bekijken van een film dat je plots beseft dat je die scène, die uitspraak of dat shot eigenlijk al in honderd andere films hebt gezien?

[highlight color=’white’ backcolor=’#ff0000′]Vaak vinden we die clichés ongeïnspireerd of saai, maar anderzijds moeten we grif toegeven dat er ook heel wat van die typische momenten zijn die we met veel plezier alsmaar opnieuw zien omdat ze eigenlijk toch wel erg leuk zijn.[/highlight]

Misschien zijn ze zo ingeburgerd dat we ze verwachten als een deel van de typische charme van een film, of misschien zijn sommige clichés gewoonweg cool. Wij verzamelden vijf van de leukste Hollywood-clichés.

5. De boosaardige lach

cliches01

Een goede schurk heeft een dreigende aanwezigheid en boezemt angst in bij de kijker, maar een geweldige schurk heeft ook nog eens het unieke schurken-gevoel-voor-humor. Slechteriken lachen blijkbaar vaak met dingen die helemaal niet grappig zijn. Meestal lachen ze bijvoorbeeld wanneer ze hun plannen uitleggen aan hun onderdanen of gewoonweg wanneer het hen voor de wind gaat. Bovendien lachen ze ook nog eens op een heel specifieke manier die je onmiddellijk herkent als een schurkenlach: een lach die van ergens diep in de borstkas langzaam opbouwt en uiteindelijk uitbarst in een luidkeels gekakel dat tot de hemel gericht wordt. Bij de héél dramatische slechteriken, zoals Cruella Devil in 101 Dalmatiërs, worden de handen ook in een soort grijphouding gespreid, alsof de booswicht in kwestie de wereld naar zich toe wil trekken. In werkelijkheid bestaat er waarschijnlijk niemand die zich oprecht op die manier gedraagt, maar geef toe: de schurkenlach is één van de leukste clichés die er zijn.

 4. “You have failed me”

cliches02

Laten we meteen verder gaan op het schurkenthema. Wat is er erger dan een schurk die zijn vijanden bedreigt, besteelt, aanvalt of zelfs doodt? Inderdaad: een schurk die dezelfde dingen doet met zijn vrienden. Vaak krijg je deze scène aan het begin van een film te zien: een handlanger doet zijn uiterste best om een klus te klaren voor de grote slechterik, maar jammer genoeg weten de helden toch te ontsnappen. Pech voor de handlanger! Wanneer hij de moed bij elkaar raapt om zijn meerdere te informeren, krijgt de arme drommel geen begrijpend schouderklopje maar een onmiddellijke doodstraf. Als opperschurk is dit geen goed idee om je personeel gemotiveerd te houden, maar het is wel een heel effectieve methode om aan het publiek meteen duidelijk te maken dat deze schurk het slecht zijn ernstig neemt!

 3. Nooooo!!!

cliches03

Wanneer het echt misgaat in het verhaal, dan weet je dat ook als je eventjes naar de keuken bent gegaan om snacks te gaan halen omdat je ongetwijfeld de “Noooo!!!” tot in de koelkast kunt horen. Een echt dramatisch moment heeft een goeie “Noooo!!!” nodig. Bijna elke epische film heeft er minstens eentje. Een “Noooo!!!” vindt meestal plaats wanneer een personage getuige is van de dood van een vriend, bondgenoot of mentor. Als dit verschrikkelijke moment plaatsvindt in een actiescène, dan komt er meestal ook slow motion bij kijken. Dit geeft de acteur of actrice de kans om het scherm te vullen met een blik van totale ontreddering. Misschien wel de beste “Noooo!!!” ooit is afkomstig van Elijah Wood, wanneer hij in The Lord of the Rings de legendarische tovenaar Gandalf in de donkere afgrond van Moria ziet vallen. Hoe vaak je het ook hebt gezien, het blijft een krachtig moment dat door merg en been snijdt.

 2. Wapperende mantels

cliches04

Het is een traditie die misschien wel duizenden jaren teruggaat, maar toch blijft er iets onmiskenbaar romantisch en dramatisch aan het beeld van lange kledij die wappert in de wind. Het medium film heeft het effect hiervan nog kunnen versterken dankzij de slow motion. Superhelden zoals Batman en Superman zijn natuurlijk de meest bekende voorbeelden, maar ook westerns en futuristische films zoals The Matrix bereiken hetzelfde effect door groezelige figuren in lange jassen te hullen. Vrouwelijke personages zijn vaak extra geschikt voor het dramatische wapper-effect dankzij hun lange haren en kledij. Denk maar aan Aziatische zwaardenfilms zoals Crouching Tiger, Hidden Dragon. Als je naast de slow motion ook nog eens wat extra ronddwarrelende elementen toevoegt zoals herfstblaadjes of sneeuwvlokjes, dan wordt het gewoonweg sprookjesachtig. Het is een beeld dat we al erg vaak hebben gezien, maar het wordt nooit oud.

1. Ontploffing? Welke ontploffing?

cliches05

Onderzoek heeft aangetoond dat actiehelden en schurken gemiddeld meer te maken krijgen met ontploffingen dan de modale persoon. Dat hoort nu eenmaal bij hun functieomschrijving. Misschien is dat ook de reden waarom ze nooit meer onder de indruk zijn wanneer er vlakbij een gigantische explosie plaatsvindt. Een normale persoon zou op z’n minst zijn oren bedekken tegen het lawaai. Hollywoodhelden (en schurken) hebben hier geen nood aan. Ontploffingen raken hun koude kleren niet, ook al raast er luttele centimeters verder een gigantische muur van vuur voorbij. De allercoolsten zijn zo blasé over ontploffingen dat ze het spektakel zelfs geen blik meer gunnen. Ze veroorzaken een vurige explosie en terwijl het hele scherm gevuld wordt door vuur, rook en puin en het lawaai dondert door de speakers, wandelen ze rustig weg van de herrie, naar de camera toe. In slow motion. Terwijl ze een zonnebril opzetten. En hun mantel wappert. Dat is waarschijnlijk het coolste cliché.