Conchita Wurst enthousiast onthaald in thuisland Oostenrijk

Moeten we nu ‘Hij’ of ‘Zij’ zeggen?

De ene noemt het een vrouwelijke man en de andere een mannelijke vrouw. Feit is: zijn baard is naturel, zij het bijgewerkt en geverfd en haar haar is een pruik. Hem of haar, hij of zij, maakt niet uit, het plaatje paste perfect bij het winnende lied van het 59ste Eurovisie Songfestival, ‘Rise like a Phoenix’.

Video overwinning Eurosong Kopenhagen:

Gisteren landde de winnaar op de vlieghaven in Wenen en werd er onthaald door honderden mensen, waaronder een schare meisjes en vrouwen met… opgeplakte baarden. Conchita Wurst, het alter ego van Thomas Neuwirth (25), kon er best hartelijk om lachen.

In Rusland daarentegen ging vorige week al een petitie de ronde om het ‘beschamend’ vertoon van Conchita Wurst uit de halve finale en finale te weren. Nu de Oostenrijkse de finale nog won ook, voelen zovele Russische heren zich in hun mannelijkheid aangetast, dat ze uit gezamenlijk protest hun baard scheren en via de sociale media ‘het sterke geslacht’ over de hele wereld aansporen hetzelfde te doen!

[related-posts]

“Jammer dat mijn boodschap hen is ontgaan”, zei Thomas op een persconferentie na haar aankomst in Wenen, “Het personage Conchita Wurst heb ik bewust bedacht als statement tegen disciriminatie en homohaat, en voor tolerantie t.o.v. travestieten en transgenderisten. De tekst van de song vertelt veel meer over mezelf dan je vermoedt!”

Thomas had het tijdens zijn jeugd erg moeilijk. Hij was homo, maar voelde zich heel prettig in vrouwenkleren. Hij werd voortdurend gepest en gediscrimineerd. Vandaar de zinnen in de song “No one could have witnessed what you did to me” en “I rise up to the Sky. You threw me down but I’m gonna fly!”

Hij vliegt nog niet, maar het laat geen twijfel dat Thomas ofte Conchita zich momenteel wel in de wolken voelt!