Bob Geldof organiseert nieuwe Band Aid

Wereldsterren belangeloos in de bres voor bestrijding van ebola.

De Ierse zanger Bob Geldof is altijd één van de eersten geweest om zijn schouders te zetten onder grootschalige liefdadigheidsacties. Precies 30 jaar geleden (!) zette hij de de eerste Band Aid op poten met als doel geld te werven om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden. De naam Band Aid had een dubbele betekenis: een band van musici die hulp biedt voor een noodsituatie, maar tegelijkertijd ook de relativering dat dit project niet meer dan een pleister op een grote wonde was.

Op 28 november 1984 werd de single ‘Do they know it’s Christmas?’ uitgebracht, geschreven door Bob Geldof en geproduceerd door Midge Ure. Het nummer, dat op 25 november in één dag werd opgenomen, bereikte in vele landen, waaronder Groot-Brittannië en Nederland, de eerste plaats. Tegelijk organiseerde Geldof een eenmalig liefdadigheidsconcert -Live Aid- dat door miljoenen mensen via televisie werd gevolgd. Zowat alle bekende namen uit de toenmalige popwereld in Groot-Brittannië namen op vrijwillige basis deel aan het concert.

[related-posts]

Aanstaande zaterdag duiken tal van hedendaagse artiesten opnieuw de opnamestudio in om het goede doel te steunen. O.a. One Direction, Bono, Coldplay en Adele zullen te horen zijn op de nieuwe versie van ‘Do they know it’s Christmas?’. En dit keer wil Bob Geldof, die de tekst van de song lichtjes aanpaste, de bestrijding van de vernietigende ziekte ebola in de kijker brengen. De opbrengst van de singleverkoop gaat integraal naar de hulporganisaties die in West-Afrika meer dan hun handen vol hebben maar financiële hulp tekort om de ziekte onder de knie te krijgen.

Hieronder zie je beelden van de eerste Band Aid die precies 30 jaar geleden het kerstlied op het vinyl vereeuwigde. Voor velen een bijzonder nostalgisch plaatje, maar vermoedelijk zal je de meeste zangers en zangeressen nog moeiteloos herkennen:

Video Band Aid 1984 ~ Do they Know it’s Christmas: