Avatar 2 in 4K? Wat is dat nu weer?

Jake-neytiri

Het vervolg op de blockbuster gebruikt weer nieuwe technologie

Oscarwinnaar James Cameron, regisseur van Titanic en Avatar, staat bekend als een pionier op technisch gebied. Met Avatar bracht hij de blauwhuidige inwoners van de planeet Pandora hyperrealistisch tot leven en bracht hij bovendien ook 3D terug naar de bioscoop. In de nasleep van dat kolossale succes volgde een heuse 3D-rage. Als het ook maar even kon werd elke film omgezet naar 3D. In 2012 was het echter Peter Jackson die voor innovatie zorgde. Diens verfilming van The Hobbit voegde naast 3D immers nog de optie toe om de film aan 48 beelden per seconde te bekijken in plaats van de ‘normale’ 24. Dit zorgde ervoor dat de 3D-beelden vloeiender werden op het grote scherm.

James Cameron

James Cameron laat het hier echter niet bij en wil alsnog het laatste woord in de technische filmrevolutie. Daarom introduceert hij voor Avatar 2 het nog-net-iets-meer-perfecte 4K.

Mooie poriën!

Films die je digitaal geprojecteerd ziet in de bioscoop tonen ongeveer 2000 pixels per horizontale lijn. Dat is dubbel zo veel detail als een HD-televisie kan laten zien. Met 4K wordt dat getal echter nog eens verdubbeld. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het bioscoopscherm onverbiddelijk elk detail met bloedstollend realisme laat zien. Hopelijk hebben de acteurs geen last van puistjes wanneer hun close-up wordt opgenomen!

Wie denkt dat James Cameron genoegen neemt met supergedetailleerd beeld, vergist zich. Avatar 2 zal mogelijk zelfs aan 60 beelden per seconde worden opgenomen, waardoor het naar verluid niet meer lijkt alsof je naar een film kijkt. We zijn nieuwsgierig.