Artiesten in metrostations moeten eerst een auditie doorstaan

Met een officieel certificaat mogen ze een jaar in de stations spelen.

Waar is de tijd dat straatmuzikanten deel uitmaakten van de gezellige stadssfeer in gallerijen, winkelstraten en stations? Voorbijgangers bleven staan, applaudisseerden, zongen en dansten soms mee. Maar verschillende stadsbesturen zagen ze als ‘bedelaars’ en ‘ordeverstoorders’: de reglementen werden almaar strenger, de boetes duurder.

Ik moest toch even de wenkbrauwen fronsen, toen ik las dat de MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel) het afgelopen weekend heuse audities organiseerde voor artiesten en gezelschappen die zich geroepen voelen om de reizigers en toeristen te mógen animeren.

[related-posts]

De deliberatie moet nog plaatsvinden, maar wie goed genoeg wordt bevonden, wordt niet vergoed door de MIVB, maar ontvangt wel een certificaat (lees ‘toelating’) om een jaar lang in de metrostations hun kunsten te vertonen. Het is dus meer gunst dan kunst.

Er dienden zich kandidaten aan uit diverse landen -zowel dansers, entertainers, muzikanten als zangers en zangeressen- en die moesten dan wel eerst het juryreglement lezen: ‘Belangrijk is dat de artiesten een uitgebreid repertorium hebben, dat ze de reizigers niet storen en dat hun instrumenten goed presenteren.’

Vooral dat eerste punt lijkt me belangrijk, want de metrotreinen durven vooral ’s avonds en tijdens de weekends wel eens lang op zich laten wachten.