5 grappige voorbeelden van hoe je over alles een liedje kan schrijven

Liefde is niet langer hèt thema.

De Nederlandse platenbons Hans Kusters (73) die vooral in ons land actief was en artiesten als Clouseau, Ingeborg en Stef Bos in Vlaanderen lanceerde, sprak ooit de legendarische woorden uit die menig tekstschrijver op het goede spoor zette: ‘Een hitje gaat telkens over één van deze drie liefdesmotieven: hij/zij komt in je leven, hij/zij ìs er in je leven en hij/zij verdwijnt uit je leven.”

Wijze woorden, maar intussen zijn die axioma’s al lang achterhaald. Slongs Dievanongs scoort momenteel met een liedje over haar iPhone en dat is dan nog een heel braaf onderwerp. Je kan het item zo gek niet bedenken of er bestaat al een song over. Geschreven in een roes van gelukzalig high zijn of niet, opmerkelijk is dat vele hedendaagse hits het onderwerp ‘liefde’ zonder pardon vermijden.

Het fenomeen is lang niet nieuw. Er bestaan tientallen lijstjes van meest banale songteksten. Hoe meer onverstaanbaar ze waren, des te beter ze scoorden. En ook Vlaamse tekstschrijvers lieten zich gelden. Historisch zijn de lullige verzen van ‘Rendez-vous’ waarmee de groep Pas De Deux ons land vertegenwoordigde tijdens het Eurovisiesongfestival 1983. Schaamte alom; België eindigde op de twee na laatste plaats.

1. Mijn kop is toe:

“De maat is vol en mijn kop is toe”: dàt waren de schamele 9 woorden die een songwriter (Paul Peyskens) dùrfde deponeren en er overigens goed geld aan heeft verdiend.


(lees verder op de volgende pagina)